Canon ziet brood in zorg en adviesdiensten

Dit artikel delen:
Ziekenhuis verpleegster zorg

Canon ziet zorg en advisering als belangrijke groeimarkten.

Advisering over informatiemanagement en zorgautomatisering zijn de nieuwe speerpunten in de Europese strategie van Canon. Dat maakte het Japanse bedrijf bekend tijdens Canon Expo 2010 in Parijs. Daar ontvouwde directeur Fujio Mitarai de bedrijfsstrategie voor de komende vijf jaar en werden nieuwe producten getoond aan het Europese publiek. Mede door de dalende marges op hardware, gaat het van oorsprong printers en camera's leverende bedrijf op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen.

De directeur van het bedrijf dat jaarlijks 9 procent van de omzet investeert in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten, stelde in zijn toespraak dat elk multinational moet blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden. Mitarai stelt als doel dat de omzet, die nu rond de dertig miljard euro ligt, in 2015 tot ongeveer 44 miljard euro. Canon Europa, dat wordt aangestuurd vanuit Amstelveen, is goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde omzet van het bedrijf.

Zorgautomatisering is nu nog een kleine tak binnen Canon, maar de leverancier verwacht te profiteren van de vergrijzing in Europa. De vraag naar zorg zal stijgen doordat de oudere bevolking meer zorg nodig heeft en een tekort aan ziekenhuispersoneel kan worden opgevangen met technische hulpmiddelen. Het bedrijf wil daarbij niet aangeven welk deel van de omzet wordt behaald door de zorgtak en naar welk deel die omzet moet groeien.

De zorgdivisie is gevestigd in Amstelveen. Canon maakt bij de productie van zorgapparatuur deels gebruik van technologie die is gebaseerd op fotocameratechniek. Het bedrijf levert aan ziekenhuizen diagnostische apparatuur voor de afdeling Oogheelkunde en Röntgenapparatuur. In Nederland gaat het onder andere onder het AMC en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Om gaten in het productaanbod voor Oogheelkunde te dichten, kocht Canon voor bijna zeventig miljoen euro het Poolse bedrijf Optopol. Dat is een maker van apparatuur die onder andere wordt gebruikt om vast te stellen hoeveel kokerzicht een patiënt heeft.

Accenture

De Japanners maakten ook bekend dat ze in Europa een adviestak voor informatie- en mediamanagement oprichten. Het onderdeel richt zich op grote bedrijven. Volgens de directeur van de consultancydivisie Gary Horsfall is de advisering niet beperkt tot producten van Canon, maar kunnen ook producten van concurrerende leveranciers aan de man worden gebracht. Consultancybedrijf Accenture helpt de komende vier jaar bij het inrichten van Canon Consultancy Services.

Het adviesbedrijf wordt eerst opgezet in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Finland en Oostenrijk. Het team van adviseurs moet op termijn worden uitgebreid naar vijfhonderd man. Volgens de huidige plannen moet de dienst in 2011 ook in Nederland beschikbaar zijn.

Océ

Verder vielen tijdens de expo de machines van Océ op. Canon richt zich van oorsprong op kantoorprinters. Door de overname van het Venlose Océ krijgt de leverancier op termijn een arsenaal aan grootvolumeprinters en grootformaatprinters in het productaanbod.

Canon heeft inmiddels ongeveer 90 procent van de aandelen van Océ in handen. In totaal bood het voor ongeveer 730 miljoen euro op de uitstaande aandelen van het Venlose printerconcern.

Van volledige integratie van Canon en Océ is nog geen sprake. Een groep opstandige aandeelhouders van Orbis vindt dat Canon het bedrijf onderwaardeert. Dat staat voorlopig in de weg dat de bedrijven ook patenten en intellectuele eigendommen van elkaar kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarnaast zullen, als de overname volledig is afgerond, verkoopafdelingen worden samengevoegd.

Canon verkoopt vanaf eind 2010 de eerste producten van Océ. Océ distribueert al sinds mei 2010 Canon-producten via zijn verkoopkanalen. Océ stuurt tussen december 2010 en januari 2011 ongeveer 1500 vertegenwoordigers en onderhoudstechneuten op producttraining. In het zogenoemde Canoncamp worden ze bijgeschoold over de producten van de Japanse leverancier.

Divisie binnen Canon

Océ moet na de definitieve overname door Canon een aparte divisie vormen die wereldwijd verantwoordelijk is voor printen op grootformaat, commercieel printen en zakelijke dienstverlening. Canons divisie voor printen op grootformaat gaat op in de Océ-divisie. Het bedrijfsonderdeel wordt aangestuurd vanuit het Océ-hoofdkantoor in Venlo. Océ's activiteiten in de kantoormarkt worden opgenomen in Canons Office Imaging Products divisie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-15T13:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.