Combineren datadisciplines leidt tot verrassende inzichten

Gemeente Eindhoven enthousiast over pilot Gebiedsanalyse

data science business intelligence

Om de veiligheid en leefbaarheid in buurten te verbeteren, startte de gemeente Eindhoven begin dit jaar de pilot Gebiedsanalyse. Door data science te verbinden met geografie én ervaringen van inwoners en partners, ontstaan opmerkelijke inzichten. Dat meldt BI-Platform.

De pilot loopt in drie stadsdelen in Eindhoven - Gestel, Centrum en Oud-Woensel, elk met zijn eigen, specifieke kenmerken - en bestaat uit integrale analyses (gis, statistiek, data science, kwalitatief onderzoek), de samenwerking tussen experts uit diverse domeinen en het verbinden van databronnen.

Rianne van Lomm, programmamanager gemeente Eindhoven, legt uit dat juist het combineren van data, exploratieve statistische en geografische analysetechnieken en cartografische visualisatie tot meer en vaak verrassende inzichten leidt. ‘Dankzij de pilot leren we hoe we effectief met kennis en data uit diverse domeinen omgaan en bronnen bij elkaar kunnen brengen', laat ze optekenen door BI-Platform.

De basis

"Eindhoven geldt met deze aanpak als voorloper"

Data is de basis, die vertellen hoe de buurt in elkaar steekt, zegt Van Lomm. ‘Maar om écht te weten wat er speelt in een bepaald gebied, heb je naast data en geografische analyses ook kennis en ervaringen van bewoners én professionals vanuit de omgeving nodig. Zo is een totaalbeeld van de behoefte in kaart te brengen en te bepalen welke acties er op welke locatie nodig zijn.’

Eindhoven geldt met deze aanpak als voorloper. Innovatief aan het project is dat niet alleen de disciplines geïntegreerd samenwerken aan de pilot, maar ook dat data uit verschillende domeinen en daarmee uit diverse bronnen bij elkaar gebracht zijn.

Een klein analistenteam maakt gebruik van data science, statistiek en geografie. De exploratieve geografische data-analyse en cartografische visualisatie in Arcgis maakt patronen, trends en verbanden zichtbaar. Geavanceerde ruimtelijke analyses en spatial statistics geven verdiepende inzichten. Vervolgens worden deze uitkomsten getoetst via kwalitatief onderzoek.

Van Lomm: ‘De experts zijn letterlijk de wijk ingegaan en hebben via een vragenlijst de ervaringen van de inwoners en de kennis van de partners uit deze buurten meegenomen.’ Die partners zijn de politie, woningcorporaties, welzijnsorganisaties en andere stakeholders. In het pilotproject participeerden verschillende kennispartners, het CBS en Esri Nederland.

Beter samenwerken

Overheid 360⁰

Hebben je collega’s en jij grote ambities om dit najaar nog de maatschappelijke opgaven in de samenleving aan te gaan door ict strategisch in te zetten? Kom dan naar Overheid 360⁰. Het perfecte moment om je te laten inspireren. Aanmelden kan kosteloos via de website

Door het (geografisch) in kaart brengen van de voorzieningen, meldingen en incidenten zijn data eenvoudiger te interpreteren. Van Lomm: ‘Zo kunnen we goed samenwerken met bijvoorbeeld de politie. Bij het geografisch analyseren van data zien we niet alleen meldingen, maar ook de aard van de melding per locatie. Geografie maakt ook patronen, concentraties en ruimtelijke relaties inzichtelijk. Bijvoorbeeld waar en op welke momenten bepaalde vormen van overlast zijn. Vermoedens, bijvoorbeeld dat overlast gevende groepjes langs bepaalde ‘assen’ door de stad bewegen, worden onderbouwd met feiten.’

Op geageerde data zijn ook trends en patronen te voorspellen. Als er op een locatie veel overlast gemeld is, zoekt de gemeente uit wat er op de locatie aan de hand is. Soms blijken voetbalveldjes, bankjes of scholen op bepaalde locaties kwetsbaar voor overlast.

Van Lomm: ‘De ervaringen van de experts in de wijk geven veel een bevestiging van wat je in de data vindt, of omgekeerd. Zo biedt de  integrale aanpak juist dát stuk wat nog ontbreekt voor de juiste interpretatie en duiding van de data.’

Een belangrijk voorbeeld was dat de data in één van de wijken een daling van overlast toonde. De bewoners gaven echter in de gesprekken met onze experts aan zich geïntimideerd te voelen. Het gevolg was dat zij daar geen melding van maakten. ‘Dan kan enkel data dus een vertekend beeld geven.’

De ervaringen uit de pilot hebben veel enthousiasme losgemaakt. Een verdiepingsslag die nu gemaakt wordt, is onderzoeken of het mogelijk is om op basis van de beschikbare data voorspellingen te doen. Dat geeft handvatten voor meer preventie, prioriteiten bij interventies en voor een nog effectievere inzet.

Eind 2018, als de pilot is afgerond, evalueert de gemeente de nieuwe werkwijze.

Op basis van haar ervaringen heeft Van Lomm voor andere gemeenten enkele tips. Zie daarvoor de website van BI-Platform

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-05T15:09:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.