Consist participeert in San Francisco-project

Softwarepartners IBM achter raamwerk object-oriëntatie

Consist is een van de twee Nederlandse bedrijven die deelnemen in het zogenoemde San Francisco-project van IBM. Doel is te voorkomen dat elke softwarebouwer steeds het wiel opnieuw moet uitvinden en dat zoveel mogelijk code wordt gedeeld. De codewoorden zijn daarbij: object-oriëntatie en Java. IBM's Paula Richards vertelt ten kantore van Consist over de vorderingen.

We hebben bij IBM nog nooit in een zo vroegtijdig stadium ruchtbaarheid gegeven aan een belangrijk project," vertelt Paula Richards. Zij reist op dit moment de wereld over om de softwarepartners van IBM bij te praten over de doelstellingen en vorderingen van het project."
Kant en klare produkten zijn er voorlopig niet te verwachten. "Op dit moment overleggen we met de deelnemers hoe we technisch gezien overeenstemming kunnen bereiken over gemeenschappelijke raamwerken," aldus Richards.
Dat is ook de mening van J. Oord, samen met H. Gooskens, algemeen directeur bij Consist. "Het is een signaal aan onze klanten. Wij geven aan langs welke weg we de produktontwikkeling de komende jaren gaan uitvoeren. San Francisco vormt hiervoor het kader. Produkten zullen pas over een jaar of twee aan de orde zijn."

Rationeler

Paula Richards is afkomstig van de AS/400-groep van IBM. Binnen dit onderdeel ontstond anderhalf jaar geleden het idee te kijken of bedrijfstoepassingen, een segment waar de AS/400 bijzonder populair is, rationeler te ontwikkelen zijn.
Richards: "We dachten toen we van start gingen dat 60 procent van de softwarecode in zakelijke pakketten min of meer identiek is. De variatie zit hem in de overige 40. Doel was om gezamenlijk die 60 procent te maken, zodat onze partners zich kunnen toeleggen op de rest. Daar ligt hun toegevoegde waarde en hiermee maken zij hun pakket tot een uniek pakket. De verhouding bleek overigens andersom te liggen. De praktijk wijst uit dat 40 procent van de softwarecode algemeen en dus uitwisselbaar is. De rest is specifiek voor bepaalde toepassingen, markten of landen."
Consist, bouwer van voornamelijk softwaresystemen voor de financiële, personele en salarisadministratie is een van de Nederlandse bedrijven die al in een vroegtijdig stadium bij het IBM-project werd betrokken. Volgens directeur Gooskens is het een goed initiatief, omdat zijn bedrijf zich kan toeleggen op de kwesties die hen onderscheiden van de concurrent. Dat is die 60 procent die onze produkten anders maken."

Bedreigingen

Gevraagd naar de mogelijke bedreigingen voor het project zegt ze: "Participanten kunnen ongeduldig worden en te snel met oplossingen op de mark komen, of misschien afhaken. Een andere bedreiging is Java zelf. Deze omgeving is net nieuw en iedereen is enthousiast. Maar de praktijk kan anders uitwijzen, hoewel weinigen dit verwachten."
Binnen IBM heeft San Francisco inmiddels een zogenaamde owner toegewezen gekregen. Deze persoon, Steve Ladwig, is binnen IBM verantwoordelijk voor het succes van het project. "Daarmee heeft het San Francisco de status van een officieel corporate project gekregen."
Consist, een van de grote bouwers van pakketten voor de financiële, personele en salarisadministratie, heeft tien mensen op het San Francisco Project gezet. Teamleider Rob van der Salm participeert in de technische bijeenkomsten waar afspraken worden gemaakt over het afstemmen van softwaremodules.
Volgens algemeen directeur J. Oord geeft de omvang van het projectteam aan dat het een forse investering vergt om serieus in het project te participeren. Hij verwacht dat het team over twee jaar zal zijn uitgegroeid tot zo'n veertig mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-20T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.