Twijfel aan openheid Office

Veel scepsis over uitwisselbaarheid nieuwe bestandsformaat Open XML

Dit artikel delen:

Microsoft stelt dat het bestandsformaat van Office 12, Open XML, van nature open is. Concurrenten mogen het gebruiken om converters te bouwen, ook als daar Office-patenten in het geding zijn. Het concern wordt op voorhand op veel scepsis getrakteerd.

Open formaat
De Amerikaanse staat Massachusetts wil in 2007 software gaan gebruiken met een open documentformaat. In eerste instantie stelde deze overheidsinstelling in de aanbestedingsprocedure het door de alternatieve aanbieders van kantoorapplicaties omarmde documentformaat OpenDocument verplicht. Sinds vorige week is er ook groen licht gegeven voor het bestandsformaat Open XML van het nieuwe Office. Bedrijven en consumenten willen de leesbaarheid van documenten op lange termijn veilig stellen door een open, gelijkblijvend en gestandaardiseerd documentformaat te hanteren.
Douwe Fokkinga, Hoofd Netwerkdiensten van de Rijksuniversiteit Groningen en sprekend namens de NGN, de vereniging van netwerkbeheerders, is sceptisch over de toezeggingen van Microsoft. "Deze fabrikant heeft zich in het verleden niet echt 'open' getoond. Het is ook niet in hun belang. Microsoft beweegt nu onder zware druk van gebruikers mee, maar wellicht precies zoveel als nodig is. Microsoft helemaal open? Ik moet het nog zien. Voorlopig geloof ik er niets van." Ook Cor Nouws, die met zijn bedrijf Nou&Off de alternatieve kantoorsoftware OpenOffice.org implementeert, stelt dat het vertrouwen dat Microsoft met Open XML vraagt op niets gebaseerd is. "Alles wat we van Microsoft kennen is gericht op 'vasthouden' en niet op het vergroten van vrijheid", zo stelt hij. "Microsoft geheel en al 'open' via Open XML? Ik moet dat nog zien."

Standaard

Dat informatie tot dusverre afhankelijk was van één bedrijf is volgens Nouws geen goede zaak. Volgens hem beseffen vooral organisaties in het publieke domein steeds meer dat een open standaard op documentniveau van groot belang is. Het door alternatieve leveranciers van kantoorapplicaties omarmde bestandsformaat OpenDocument is volgens hem een belangrijk initiatief. Als Microsoft zich wel aan zijn woord houdt, dan voorziet hij dat organisaties een paar pakketjes van Microsoft Office aanschaffen waar ze niet anders kunnen. Voor de overige, misschien wel honderden werkplekken gebruiken ze vervolgens een gratis alternatief als OpenOffice.org. Hij voorziet dat OpenOffice.org naast OpenDocument in de toekomst ook Open XML zal ondersteunen.
Raul Pesch van Microsoft zegt dat het concern bovenstaande scepsis vaker tegenkomt. Het concern is volgens Pesch alleen veranderd. "Kijk maar wat er is gedaan met .NET en C#. Dat zijn ook standaarden die bij Ecma zijn neergelegd. We ondersteunen OpenDocument niet, omdat onze klanten er niet om vragen. Het oude Office-formaat was de standaard en OpenDocument is in de markt nauwelijks aanwezig. Bovendien kunnen we momenteel functionaliteit in Open XML aanbieden die nog niet in OpenDocument zit, zoals digital rights management. Overigens hebben wij er niets op tegen als derden een converter maken die ervoor zorgt dat Office juist wel OpenDocument aan kan. Office is wat dat betreft een open platform. In Nederland denken we nu aan de motie Vendrik (waarmee verlangd wordt dat de overheid per 2006 veel meer aan open standaarden en open source software doet - red.) te voldoen. Uiteindelijk hopen we dat Open XML de wereldwijde standaard wordt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-23T00:00:00.000Z Ron Onrust
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.