Aansluiting houden met de bedrijfstak

Werkloze Groningse ict'ers zijn thuiszitten zat en starten eigen projectorganisatie

Wat te doen als je na twee jaar solliciteren nog steeds die vaste baan niet terug hebt? Werkloze ict'ers uit het noorden van het land besloten samen te gaan werken. Het resultaat: een wereldwijd uniek project. 'Wat je met z'n tienen doet, heeft uitstraling naar het bedrijfsleven en dat kun je op je cv zetten.'

De arbeidsmarkt voor ict'ers is nogal een grillige. Wees in november alles er nog op dat er in 2006 een fors tekort aan ict'ers zou ontstaan, in december laat Ernst & Young via de ICT Barometer weten dat die conclusie te voorbarig was. 'De verwachtingen voor het nieuwe jaar zijn vooralsnog allesbehalve optimistisch', meldt de onderzoeker.
Veel it'ers die op de bank beland zijn na de ontslaggolf van 2001-2002 hebben, soms op wat tijdelijke projecten na, al tweeënhalf jaar geen vast werk. Neem David Struik uit Groningen. Ondanks een incidenteel project, zoals voor Atos Origin, zit hij nu al 2,5 jaar zonder vaste baan. In de bedankbrieven die hij krijgt als reactie op zijn sollicitatiebrieven staat regelmatig te lezen dat hij 'een van de velen' was. En dat is niet verwonderlijk. Zijn regio, Noord-Nederland, telt ruim veertienhonderd werkloze it'ers. Struik: "Op een gegeven moment ben ik mij gaan afvragen: 'wat is mijn kennis nu nog waard, wat ben ik kwijt en wat kan ik daaraan doen?'. Iedere werkloze it'er doet wel eens een projectje en heeft een website ontwikkeld, maar dat heeft nauwelijks uitstraling naar het bedrijfsleven en kun je ook niet op je cv zetten." Dat bracht Struik op het idee om samen te gaan werken met andere it'ers met minstens drie jaar werkervaring. "Als je een project met tien ervaren it'ers doet, is dat voor het bedrijfsleven veel interessanter dan wat je in je eentje maakt. Bovendien kun je dat project wél op je cv zetten."

Broncode vrijgeven

Samen met bevriende it'ers en collega's richtte Struik begin 2005 OSGroningen op. OS staat voor open source, de manier waarop de Groningers samenwerken. Het initiatief van Struik en zijn collega-vrienden in OSGroningen is uniek. Over de hele wereld is er nog niet eerder een project als deze geweest.
OSGroningen is geheel gebaseerd op werken met behoud van uitkering. Dat betekent verplicht twintig uur werken - meer mag niet, minder ook niet - voor niets. Struik: "Het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend." De uitkeringen blijven hierdoor intact.

Werkloos
Volgens een nauwgezette telling in mei 2005, zijn er in de drie noordelijke provincies 1.429 werkloze it'ers. Dit is inclusief leidinggevenden.
Bron: CWI, OSGroningen
Het UWV en het CWI zijn enthousiast over het project, vertelt Struik, ook al is het volstrekt niet de bedoeling betaalde opdrachten binnen te halen en kunnen de deelnemers dus niet 'hun eigen broek op houden'. Struik: "Als we met vrijwilligers commercieel werk zouden doen, dan concurreren we met kleine, al bestaande bedrijven. Dat willen we absoluut niet. We willen dat die kleine bedrijfjes groeien zodat ze bijvoorbeeld een van ons in dienst kunnen nemen."

Koe vangt haas

Hoe goed OSGroningen erin zal slagen om werkloze it'ers aan het werk te helpen is nog moeilijk in te schatten, omdat er niet elders ervaring mee is opgedaan, maar de eerste tekenen zijn goed. Op het moment werken tien ict'ers binnen OSGroningen samen aan drie verschillende projecten. Vijf kregen inmiddels al een baan: drie hebben vast werk, twee tijdelijk werk. "We zitten net aan de taart om de nieuwe baan van de vijfde te vieren", zegt Struik. "Dit is natuurlijk fantastisch. Ook tijdelijk werk is prima. Je weet immers nooit hoe een koe een haas vangt."
Als het aan Struik ligt doet goed voorbeeld goed volgen. "Landelijk wordt er niets gedaan voor werkloze ict'ers. Wij bieden de mogelijkheid om inzetbaar te blijven voor de arbeidsmarkt." En open source is daarvoor het ideale middel, meent Struik. "Het zou een misverstand zijn te denken dat dergelijke werkervaring alleen relevant is voor het werken met open source. Vele commerciële ontwikkeltools hebben tegenwoordig een open sourcevariant. De overstap tussen deze varianten is klein. Je wordt er als ict'er zeker niet slechter van, alleen maar breder."
 

http://www.osgroningen.nl


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-23T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.