Schooladministratiepakket eindelijk af

Het schooladministratiepakket @vo voor het voortgezet onderwijs is gereed. Afgelopen woensdag begon een school in Ridderkerk met de eerste implementatie. Aan het pakket is jaren gewerkt, eerst door CMG en sinds 2001 door Cgey.

Geen spijt
De Stichting Dienstverlening Gebruikersorganisaties Informatievoorziening zorgde er drie jaar terug voor dat de meeste ontwikkelaars die voor CMG aan Schoolfact 6 werkten nu ook bij @vo betrokken zijn. Sdgi onderhandelt voor zo'n driehonderd scholen die Schoolfact 5 gebruiken en willen overstappen naar @vo. Dertien van de veertien CMG-programmeurs stapten over naar Iosys. Deze bv, waarvan scholen via een stichting de aandelen bezitten, ondersteunt Schoolfactgebruikers. Daar komt nu @vo bij.
Noem het niet Schoolfact 6, dat roept bij betrokkenen aversie op. Toch is @vo de opvolger van Schoolfact 5, gebaseerd op het technisch ontwerp voor versie 6. Dat was echter het afgestoten project van CMG. Cap Gemini Ernst & Young nam de ontwikkeling in 2001 over en noemde het pakket @vo. Rob Ketelaar, bij Cgey verantwoordelijk voor @vo: "We vreesden twee jaar geleden dat we ons gingen stukbijten op dit project. Maar het is gelukt." Doorslaggevend voor het slagen is volgens hem het technisch ontwerp, waaraan Cgey heeft vastgehouden. Programmeurs moeten dan wel de bestaande componenten blijven gebruiken en niet met eigen onderhoudsgevoelige scripts komen.
"Bij Schoolfact 6 zijn twee fouten gemaakt", zegt Arno Hartman, nu accountmanager bij Iosys, enkele jaren geleden nog als CMG'er betrokken bij de ontwikkeling van Schoolfact 6. "Er was te weinig ervaring met het ontwikkelen van webtechnologie, en het projectmanagement heeft niet op tijd gezien dat daardoor grote vertraging ontstond." Menzo de Muinck Keizer, directeur CMG Diensten, stelt: "Het project paste gewoon niet bij onze kerntaken."

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-20T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.