Ook Sun omarmt XML

Nieuwe Java-api's vormen antwoord op Microsoft .Net-initiatief

Sun gaat een brug slaan tussen Java en XML. Met de aankondiging dat het drie Java-api's gaat uitbrengen voor deze metataal reageert het bedrijf op de innige omhelzing van XML door Microsoft. Het was voor Sun hard nodig om te reageren, omdat steeds meer ontwikkelaars belangstelling krijgen voor Microsoft .Net en de ontwikkeltaal C #.

De eerste twee XML-api's van Sun zijn binnenkort beschikbaar. Het gaat om de Java api voor XML-messaging (Jaxm) en de Java api voor XML-parsing (Jaxp). In een later stadium zal de Java-api voor data-binding (Jaxb) beschikbaar komen. De eerste twee api's liggen op dit moment ter goedkeuring bij het Java Community Process (JCP).
Jaxm is bedoeld voor het verpakken, routeren en transporteren van XML-boodschappen over verschillende communicatie-infrastructuren. Met Jaxp kunnen XML-documenten op een gestandaardiseerde manier worden gegenereerd, gemanipuleerd en gelezen. Jaxb converteert XML-documenten naar Java-code. De api's zijn ontwikkeld als onderdeel van het Java 2-platform. Deze week kondigde Sun de beschikbaarheid aan van de micro-editie van dit platform, bedoeld voor handheld computers die werken op basis van het Palm besturingssysteem.

Kwijtraken

De reactie op het Microsoft-initiatief komt enkele weken nadat de belangrijkste Sun-analist bij Gartner, Daryl Plummer, verkondigde dat het bedrijf zijn positie als IT-visionair dreigt kwijt te raken (zie Computable 33). Om niet het intiatief aan Microsoft te laten zou Sun snel met een antwoord moeten komen. Aanvankelijk verklaarde de firma dat ze haar visie niet zou veranderen onder druk van Microsoft. Hans Appel, chief technology bij Sun Nederland, noemde de uitspraak van Gartner kortzichtig, omdat het volgens hem juist Microsoft is dat in de vorm van .Net met een antwoord is gekomen.
Volgens Appel is Java het kritieke punt allang voorbij, en is het juist goed dat Micosoft met zijn initiatief de aandacht van ontwikkelaars vestigt op het toenemende belang van netwerken. Met de ontwikkeling van de nieuwe api's komt Sun niet met het complete webservices-model waar Plummer om vroeg, maar is het bedrijf er wel in geslaagd Java op een slimme manier te verwerken in het antwoord op Microsoft .Net. Sun ziet .Net overigens niet als een rechtstreekse concurrent van Java. Appel: "Voor Java is het gunstig. Het is een taal die we in die omgeving (.Net) prima kunnen gebruiken."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-15T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.