The Open Group komt met Java byte-code compiler

The Open Group heeft een krachtige Java byte-code compiler uitgebracht die de prestaties van zowel grote als kleine Java-applicaties verbetert.

Deze TurboJ Java-compiler zorgt voor een forse toename van de uitvoeringssnelheid van Java-applicaties. Vergeleken met een Java byte-code interpreter zou een snelheidswinst met een factor 100 mogelijk zijn. Bij sommige tests werden dergelijke verbeteringen gemeten, aldus The Open Group, een internationale belangenorganisatie van grote IT-eindgebruikers. TurboJ zorgt ervoor dat de uitvoeringssnelheid van Java-applicaties dichter komt te liggen bij die van soortgelijke programma's die geschreven zijn in C of C++, terwijl alle voordelen van Java bewaard blijven.
Voorlopig is de compiler uitsluitend beschikbaar voor de Hewlett-Packard HP 9000 'enterprise servers' en voor werkstations die zijn gebaseerd op de PA-Risc-architectuur. In de nabije toekomst zullen er ook versies komen voor andere platformen en besturingssystemen.

Evaluatieversie

Sinds afgelopen woensdag is een evaluatie-versie gratis beschikbaar op Internet (http://www.opengroup.org/openitsol/turboj). TurboJ vertaalt de Java byte-code (niet de Java bron-code) in de naturel-machinecode. Daarbij wordt gebruik gemaakt van moderne optimaliseringstechnieken. De verkregen code kan worden opgeslagen in de vorm van uitvoerbare bestanden of gezamenlijk te gebruiken dll-bestanden (dynamisch laadbare programma-bibliotheken). Deze bestanden kan men later opnieuw gebruiken, zonder ze opnieuw te moeten compileren of te linken. Het grote voordeel van Java, dat eenmaal ontwikkelde software overal is te gebruiken, geldt ook hier. De compiler werkt op de byte-code zoals die via het net wordt verspreid.

Stap voorwaarts

Paul Dale, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling bij The Open Group, noemt TurboJ een grote stap voorwaarts op Java-gebied. Hij is blij dat HP de ontwikkeling van dit hulpmiddel heeft gesteund en het uitkomen van deze versie op de HP 9000-platformen mogelijk heeft gemaakt.
The Open Group is een internationaal platform dat zich neutraal opstelt tegenover de leveranciers. De groep telt meer dan tweehonderd leden. Het doel is de creatie van 'IT Dial Tone', een mondiale IT-infrastructuur die even eenvoudig is te gebruiken als de telefoon. Lid van de organisatie zijn grote eindgebruikers uit de sfeer van de overheid, universiteiten, gezondheidszorg, bankwereld, telecommunicatie en andere delen van het bedrijfsleven. The Open Group is ontstaan door fusie van de X/Open Company en de Open Software Foundation. Negen grote IT-ondernemingen zijn hier sponsor van. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-12T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.