Borland neemt bouwer ORB-techniek over

Borland, leverancier van softwaretools, heeft voor 150 miljoen dollar het bedrijf Visigenic overgenomen. Visigenic staat met zijn product Visibroker te boek als leidend op het gebied van orb-techniek (Object Request Broker).

Borland heeft hiermee een belangrijke slag geslagen, omdat grote bedrijven als Oracle, Netscape, Sybase en Novell licenties bezitten voor de op Corba (Common Object Request Broker Architecture) gebaseerde Visigenic-technologie. Reacties uit de financiële wereld zijn in eerste instantie niet echt positief: op de dag van de aankondiging zakte de koers het aandeel Borland 1,5 dollar.
Met orb-technologie is het mogelijk legacy-, client/server- en objectgeoriënteerde systemen te integreren. De acquisitie kwam tot stand via een aandelenruil. Aandeelhouders van Visigenic kunnen elk aandeel inruilen voor 0,81988 aandelen van Borland. De totale waarde van de 12,5 miljoen aandelen bedraagt bij de huidige koers rond de 150 miljoen dollar. De overname wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 1998 geëffectueerd. Borland-directeur Delbert Yocam positioneert zijn bedrijf nu meer en meer als software-leverancier op bedrijfsniveau en niet alleen als leverancier van hulpprogramma's.

Magere winst

De topman hoopt tevens dat Visigenic financieel betere tijden zal inluiden. Borland draaide afgelopen kwartaal met een voor IT-begrippen magere winst: 1,5 miljoen dollar. Het bedrijf blijft licenties verkopen van de orb-technologie aan andere software-leveranciers. Daarnaast wordt Visibroker in het productaanbod van Borland geïntegreerd, waardoor het een complete gedistribueerde ontwikkelomgeving aan kan bieden. Deze ontwikkelomgeving ondersteunt dan zowel de Corba- als de Microsoft-georiënteerde standaarden.
Niet alle softwareleveranciers zullen blij zijn met Borland als leverancier van Visibroker. Concurrent Sybase heeft al aangekondigd zelf een Corba-implementatie te gaan ontwikkelen voor zijn ontwikkelomgeving. Het zet Visibroker buiten de deur. Critici wijzen er verder op dat Borland 150 miljoen dollar uittrekt voor een bedrijf dat nog geen cent heeft opgeleverd en slechts een omzet heeft van 20 miljoen dollar. RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.