ABT stroomlijnt projectmanagement-software

Suite 5 brengt alle losse gereedschappen op één niveau

Begin volgend jaar komt ABT Corporation met Results Management Suite 5 uit. De suite bestaat uit een vijftal softwarepakketten die gebruik maken van een gemeenschappelijke repository. Tezamen vormen ze een volledige set projectmanagement gereedschap.

De aankondiging van de Results Management Suite 5 vond plaats op de International Project Leadership Conference in Parijs. Daar werden ook bèta-versies beschikbaar gesteld. In januari 1999 volgt de officiële presentatie van de producten die in het tweede kwartaal volgend jaar in Europa beschikbaar komen.
Met de suite worden de versienummers van een aantal producten gelijk getrokken. Zo stapt de ABT Repository gelijk over van versie 3 naar versie 5. Ook wordt de naamgeving geüniformeerd. Zo verdwijnt de naam Project Workbench PMW. Daarvoor komt ABT Workbench in de plaats.

Belangrijke release

De nieuwe suite betekent volgens sales manager Gerhard van der Lans echter méér dan het gelijktrekken van versienummers en de naamgeving. "Om verschillende redenen is het een belangrijke release. Al was het alleen maar omdat een bekende naam, Project Workbench PMW, verdwijnt. Daar staat tegenover dat het product, net als alle andere onderdelen, volledig 32-bits wordt. Verder zijn de verschillende hulpmiddelen die in het voortraject worden gebruikt om de bedrijfsmethodologie te beschrijven, opgenomen in een nieuw product: ABT Planner. Deze is op zijn beurt weer geïntegreerd in de repository. Daarnaast is ABT Publisher verder web-enabled, waardoor de gegevens over projecten over verschillende webservers kunnen worden verspreid. Tenslotte is de multi projectplanning capaciteit een belangrijke nieuwe functionaliteit."
Project Workbench PMW wordt sinds jaar en dag ingezet om grote ICT-projecten (waaraan minimaal vijftig mensen werken) te plannen en te beheren. In de loop der tijd zijn er steeds meer functies in aparte pakketten bijgekomen. De ABT Repository vormt nu het 'vlaggenschip'. Daarin wordt de informatie over processen en projecten opgeslagen. De databases Oracle, Sybase SQL Server, Informix en MS Access worden ondersteund, waardoor een koppeling met andere applicaties (bijvoorbeeld de salarisadministratie) mogelijk is. De Resource Manager is een vrij recente module, waarmee menscapaciteit kan worden gepland.

Cap Gemini

Bij ABT Corporation, dat een beursgang heeft aangekondigd, werken een kleine vijfhonderd mensen. De omzet bedroeg vorig jaar ruim 50 miljoen dollar. In Nederland werden de producten tot 1996 door Cap Gemini aan de man gebracht. Sinds die tijd heeft ABT Corporation hier een eigen vestiging. Er werken nu 35 mensen.
Concurrenten van ABT Corporation zijn bedrijven als Artemis, Planview, Primavera en Welcom. De grootste bedreiging vormt echter Microsoft met zijn MS Project en de Microsoft-partners die extra functies bovenop MS Project bouwen. ABT Corporation concurreert niet met Microsoft door voortdurend Project Workbench PMW (ofwel ABT Workbench) uit te breiden, maar door de ABT Repository als kernproduct te positioneren. MS Project kan daarop bijvoorbeeld ook worden aangesloten. The Gartner Group komt dan ook in een Research Note tot de conclusie dat de Result Management Suite voor het beheren van grote ICT-projecten de moeite van het overwegen waard is.
 
Senior manager Cap valt in de prijzen
Op de Project Leadership Conference werden ook de Top 5 IT Project Leadership Awards uitgereikt. Onder de vijf winnaars zat ook een Nederlander, te weten Kees Geerts. De Project Leadership Conference werd vorige week voor het derde achtereenvolgende jaar in Parijs gehouden. Bijna vijfhonderd projectleiders uit 22 landen waren er bijeen. De IT-Project Leadership Awards, ingesteld door ABT Corporation, werden dit jaar voor het eerst toegekend. Dat gebeurde in navolging van de Amerikaanse pedant van de conferentie die afwisselend in San Francisco en Chicago wordt georganiseerd. In Amerika worden de prijzen, die als 'prestigieus' worden aangemerkt, sinds 1995 uitgereikt.
De kandidaten voor de titel 'beste projectmanager van Europa' worden geselecteerd op basis van effectief leiderschap, omgang met personeel en leveranciers, projectplanning en beheer en karaktereigenschappen. De eerder genoemde Kees Geerts van Cap Gemini kreeg de prijs vanwege zijn werk als programma manager bij TNT Post Groep (TPG) die begin 1998 is ontstaan uit de fusie tussen PTT Post en de Australische expres organisatie TNT. TPG is met 100.000 medewerkers in 200 landen vertegenwoordigd.
Geerts is als programma manager door Cap Gemini uitgeleend aan TPG Benelux in Houten. Hij is medeverantwoordelijk voor de integratie van PTT Post en de Nederlandse vestiging van TNT in een nieuwe organisatie TPG Benelux. Daarvoor zijn zo'n 190 projecten gedefinieerd die vóór 2000 gerealiseerd dienen te zijn. Een groot deel van die projecten zijn IT-gerelateerd. Bijvoorbeeld het Jaar 2000, de invoering van de Euro, de integratie van de callcenters, het uitfaseren dan wel integreren van bestaande applicaties en het ontwikkelen van nieuwe gemeenschappelijke systemen. Geerts, die voor het beheren van het programma gebruik maakt van de projectmanagementtools van ABT Corporation, kreeg de prijs (die naast een oorkonde voornamelijk uit eeuwige roem bestaat) voor zijn 'excellente managementcapaciteiten'. De overige winnaars zijn de Fin Jari Valimaki (Andersen Consulting) en de Britten Ash Marston, Michael Collins en Denison Chapman van respectievelijk BT Mobile, Capital Bank en NCR.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-04T00:00:00.000Z Cok de Zwart