VPRO brengt softwarefouten in beeld

Het VPRO-programma Noorderlicht besteedt zijn uitzending van 23 november aan computerstoringen. Aan de hand van opvattingen van de Engelsman Les Hatton en de Amerikaan Watts Humphrey gaat samensteller Jos Wassink in op de gevolgen van ondeugdelijke computerprogrammatuur.

Volgens Hatton verdubbelt de hoeveelheid software iedere achttien maanden terwijl het percentage fouten gelijk blijft. Grote ongevallen als een vlieg- of kernramp als gevolg van softwarefouten zijn een kwestie van afwachten. Hij beschouwt de softwarebranche als een mode-industrie. Nieuwe inzichten verschijnen en verdwijnen zonder enige metingen en wanneer iets betrouwbaar is, lijkt niemand het te willen gebruiken, aldus Hatton.
Humphrey wijt softwarefouten aan de traditioneel ongestructureerde manier waarop individuele briljante figuren hun programma's schrijven. Hij zet zich in om het ambacht van programmeren te veranderen in een volwassen technische wetenschap. Momenteel bevindt driekwart van de software-industrie zich nog steeds op niveau 1 van Humphreys vijfpuntsschaal, oftewel in het stadium chaos.
De uitzending van Noorderlicht is zondag 23 november, 20.00 - 20.30 uur, Nederland 3. Computable heeft reeds eerder aandacht geschonken aan dit thema in Week 36, Achtergrond & Opinie. RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-14T00:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.