Java-breuk tussen Sun en Hewlett-Packard vergroot

Pogingen van Hewlett-Packard om eigen uitbreidingen voor ingebed Java tot standaard te laten verheffen, vergroten de breuk met Sun Microsystems. HP heeft een samenwerkingsverband opgezet waaraan veertien bedrijven meedoen, waaronder Microsoft, Siemens en Rockwell. Eerder dit jaar raakten Sun en HP al in onmin doordat HP een eigen Jvm (Java virtual machine) ontwikkelde.

Sun zegt de eerste versie van zijn Embedded Java al gereed te hebben en die nu te leveren aan zijn licentiehouders. De commerciële lancering moet voor het einde van dit jaar plaatsvinden. "De veertien bedrijven die HP volgen in de alternatieve set api-extensies (application program interface) zullen het nog moeilijk krijgen ons werk zelfs maar te volgen", aldus vice-president Jim Mitchell van Suns divisie voor Java-technologie en architectuur.

Wijzigingen

Wat echter nog ontbreekt in versie 1.0 van Suns ingebed Java, zijn een aantal noodzakelijke realtime-uitbreidingen en ondersteuning voor Suns Java-netwerktechnologie genaamd Jini. Die functionaliteit wordt opgenomen in de volgende versie, maar de verschijningsdatum daarvan is nog niet bekend. "De extensies die wij ontwikkelen, kunnen ons ertoe dwingen wijzigingen aan te brengen in de Java-taal", erkent de topman. "Maar dat zullen er minder zijn dan de benadering van HP en Microsoft vereist." Mitchell zegt dat Sun en HP nog steeds proberen hun Java-geschillen bij te leggen.
Ondertussen weerlegt het concern de dreiging van HP en consorten door hardwarefabrikanten te beloven dat zij volgend jaar al gespecialiseerde producten met Suns ingebedde Jvm kunnen leveren. Die Jvm past in 256 kilobyte geheugen en biedt ontwikkelaars de mogelijkheid alleen dié klassebibliotheken te nemen die nodig zijn voor hun applicatie. Volgens de leverancier zullen de eerste producten met deze Java-technologie waarschijnlijk bestaan uit piepers, printers, test- en meetapparatuur en netwerk-routers en switches.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.