Samenwerking is troef

Visual Studio 2005 maakt ontwikkelteams hechter

De mogelijkheid tot samenwerking binnen een ontwikkelteam; dat is volgens Soma Somasegar, corporate vice president van de Developer Division bij Microsoft, de belangrijkste winst van Visual Studio 2005.

Somasegar was in Rotterdam ter gelegenheid van de wereldwijde lancering van Visual Studio 2005, SQL Server 2005 en BizTalk Server 2006. Samenwerking komt in het gesprek op verscheidene manieren aan de orde, om te beginnen met de integratie van de drie pakketten, die nauw samenwerken. Dat was ook de reden voor het uitstel van een paar maanden. Het duurde langer dan gedacht om het drietal op elkaar ingespeeld te krijgen.
"Toch had dat uiteindelijk wel een voordeel, dat uitstel", zegt Somasegar. "Veel mensen hadden namelijk al via het bèta-programma met het nieuwe Visual Studio gewerkt." De proefversies hebben volgens Somasegar veel respons opgeleverd. Voor de drie producten zijn in totaal al 18.000 bugs gemeld en 8.500 suggesties voor verbeteringen binnengekomen.

Teams

Aan Visual Studio 2005 is drie jaar gewerkt. Er is een Express-versie voor de hobbyist of student (tijdelijk gratis), een pro-versie voor de ontwikkelaar binnen een onderneming en Team System voor groepen die aan dezelfde applicatie bouwen.
"Daarbij is gekozen voor een rollengebaseerde aanpak. Met de Team Foundation Server op de achtergrond zijn er Team Systems voor de architect, de ontwikkelaar en de tester. We brengen binnenkort ook nog een versie uit voor projectmanagers." Somasegar zegt dat deze uitwerking niet alleen is gebaseerd op de offshoring-trend. "Ook binnen een onderneming is samenwerken wenselijk." Team Foundation Server zit nog in het bèta-3-stadium en komt begin 2006 uit.
De Indiase topman schetst meer verbeteringen. Zo maakt Microsoft het mogelijk een webservice te bouwen met vijftig tot zeventig procent minder zelf te schrijven code. Visual Studio genereert de benodigde code. Ook ClickOnce wil hij niet onvermeld laten. Daarmee kunnen nieuwbakken applicaties, of opwaarderingen daarvan, automatisch worden verspreid.
 
Spelenderwijs programmeren
Het team van de Hogeschool Rotterdam heeft de ASP.Net Programming Battle gewonnen met de ontwikkeling van een website voor de Amsterdamse stadsdelen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld. Deze webstek moet digibeten leren met computers om te gaan. Het past binnen het project Computerwijk dat Microsoft al sinds oktober 2004 in deze stadsdelen uitvoert.
De wedstrijd vond afgelopen maandag plaats op de lanceerdag van Visual Studio 2005. Tien teams streden om de eer. De winnaars zijn Jeffrey Klink Logeman, Gideon Poort, Julian Richardson en Sven Goosen. De laatste drie studeren Informatica, de eerste Mediatechnologie. Volgens Logeman ging het programmeren 'echt spelenderwijs'. "Het belangrijkste is dat je eerst weet wat je wilt maken en vervolgens nagaat of je dat ook kan maken."
Maandag was er ook een Database Quiz. Deze is gewonnen door de 26-jarige Bart Holthuizen uit Valkenswaard. Hij werkt bij Qios in Tilburg, een bedrijf dat software ontwikkelt en onderhoud verzorgt. Hij werkt daar als softwareontwikkelaar aan de databasekant. Zijn studie Hogere Informatica heeft hij genoten aan de hogeschool in Eindhoven. De meeste kennis heeft hij opgebouwd tijdens zijn huidige functie, die hij al vanaf 2001 bekleedt.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.