Sun geeft serversoftware weg

Strategiedirecteur Mark Tolliver over de verschuivende definitie van 'platform'

Serverfabrikant Sun Microsystems levert zijn applicatieserver mee met zijn besturingssysteem, maar geeft de zogeheten Sun One-programmatuur nu ook los weg. Vice-president Mark Tolliver legt uit dat de definitie van platform verschuift naar boven.

  
'Bedrijven die alleen basisfunctionaliteit leveren, moeten zich afvragen of ze daarmee door willen gaan', zegt vice-president Mark Tolliver van Sun.
Sun krijgt al jaren de kritiek dat het een dozenschuiver is die alleen maar aan software doet om meer hardware te kunnen verkopen. Het computerbedrijf ontkent dit onder verwijzing naar het platformonafhankelijke Java. Mark Tolliver, vice-president marktontwikkeling en strategie-directeur (cto), zegt dat de grenzen tussen besturingssysteem en applicaties vervagen. De nieuwste versie 9 van Suns Unix-variant Solaris bevat dan ook een aanzienlijke lijst meegeleverde software, met name server-applicaties.
Toch ontkent de topman dat Sun hiermee op de Microsoft-toer gaat door applicaties te koppelen aan zijn besturingssysteem. "Solaris 9 is nu geïntegreerd en integreerbaar. Dat wil zeggen dat Sun eigen software integreert - zoals de J2EE-applicatieserver en de Ldap-directoryserver - maar ook dat Solaris beter te koppelen is aan programmatuur van derden. Zo bieden wij klanten de keuze."
"Sommige klanten willen nog altijd zelf hun serversoftware selecteren en installeren. Vroeger moest dat." Tolliver ziet geen probleem in het vinden van een balans hierin. "Dat is afhankelijk van je definitie van platform. Wij hebben die nu uitgebreid met de applicatieserver."
Critici vrezen dat de serverproducent langzaam maar zeker een groter deel van de softwaremarkt wil bedienen. Dit in tegenstelling tot een concurrent als Hewlett-Packard die recentelijk juist zijn applicatieserver liet vallen en voortaan alleen op partner BEA Systems vertrouwt, die overigens ook partner is van Sun.

Partners beconcurreren

"Nogmaals: ook hier is integreerbaarheid van belang, applicatieservers van derde partijen zijn ook te gebruiken. Het belangrijkste is dat we onze strategie goed uitleggen aan onze partners zodat die niet voor verrassingen komen te staan." Het voormalige hoofd van Suns softwaredivisie, opgevolgd door Jonathan Schwarz, erkent dat het bedrijf nu concurreert met die eigen partners.
"Er is enige concurrentie, maar dat is geen verlies voor die softwareleveranciers. Het gaat om de verschuivende definitie van platformen. Bedrijven die alleen basisfunctionaliteit leveren moeten zich afvragen of ze daar mee door willen gaan. Wij hebben al meer dan drie jaar interesse in applicatieservers." Dit zet Sun nu kracht bij door de Platform Edition van zijn Sun One Application Server versie 7 gratis aan te bieden. In januari verschijnen ook gratis uitvoeringen voor de eigen Linux-distributie, HP's Unix-variant HP-UX en IBM's AIX.
Sun wil hiermee marktaandeel winnen op de markt voor applicatieservers, die wereldwijd een jaarlijkse omzet genereert van 2 miljard dollar. BEA Systems is daar nog altijd marktleider, maar staat wel onder druk van IBM en Oracle die elk ook een groter stuk willen van deze taart. Zij bekleden respectievelijk de tweede en derde positie in de applicatieserver-ranglijst. Volgens onderzoeksbureau IDC staat Sun op de vierde plaats met een marktaandeel van 7,9 procent.
BEA verkoopt het merendeel van zijn software echter op Suns Unix-besturingssysteem Solaris. De hechtere relatie met HP moet nieuwe omzet genereren. Daartoe levert die computerproducent een gratis uitvoering - met een houdbaarheid van zes maanden - van BEA's applicatieserver Weblogic mee met zijn Unix-variant HP-UX 11i.

Geen softwareleverancier

Tolliver ontkent dat Sun nu een softwareleverancier wordt. "We bieden met deze software en de integratie op middleware-niveau meer strategische waarde voor onze klanten, maar we zullen altijd een systeemleverancier blijven. Met deze stap spreken we wel belangrijke strategische kwesties aan, voor onszelf, onze klanten en ook potentiële klanten. We houden ons meer bezig met software-architecturen, zoals J2EE en .Net (van Microsoft - red.); dat geeft meer balans in onze 'bedrijfspersoonlijkheid'."
Ondertussen bewaart Sun wel de multi-besturingssysteemstrategie van het voormalige Netscape, in 1998 overgenomen door AOL en ondergebracht in een joint venture met Sun. Daarbij behield AOL de clienttechnologie en ontfermde Sun zich over de serversoftware, omgedoopt tot iPlanet.
"We ondersteunden met iPlanet al Solaris, Linux, Windows, HP-UX en AIX. Het bedienen van meerdere besturingssystemen blijft belangrijk, maar we doen dat met focus. Dat deed Netscape ook al voor de overname. Wij gaan nu Linux ook voortvarend ondersteunen. De vraag is echter niet 'welk besturingssysteem?', maar 'wat is het platform?'."

  
'Java-applicaties draaien is een standaardfunctionaliteit van het platform', stelt vice-president software Jonathan Schwarz.
Suns houdt zich echter wel degelijk bezig met besturingssystemen; het maakte begin februari een ommezwaai in zijn bedrijfsstrategie door besturingssysteem Linux te omarmen. Dit uit zich in een eigen distributie van het open source-besturingssysteem, in wezen een aangepaste uitvoering van Red Hats distributie. "In eerste instantie certificeren wij natuurlijk onze eigen Linux-distributie voor Sun One-software. Daarna bekijken we per geval of certificering voor andere Linux-uitvoeringen zin heeft", zegt Tolliver.

Java blijft kernstrategie

Vice-president Jonathan Schwarz, Tollivers opvolger als hoofd van de softwaredivisie, lichtte de plannen in september al toe op de Sun Network Conference te San Francisco. "We waren op sommige gebieden een tijdje awol (absent without leave). Dat willen we nu inhalen. De killerapplicatie voor de rand van het netwerk is de open source webserver Apache en onze Sun One-webserver, voorheen Netscape."
"Wat applicatieservers betreft: 96 procent van alle pakketten op dat gebied zijn gebaseerd op J2EE (Java2 Enterprise Edition - red.). Bovendien begrijpt 47 procent van de gebruikers niet wat Microsoft .Net-raamwerk inhoudt. Daar spelen wij dus op in." Door software weg te geven, boekt Sun echter geen omzet. Schwarz meent dat bedrijven hierdoor meer geld hebben te besteden aan hardware en diensten, van Sun dus.
"Wij creëren nu een nieuwe besturingsomgeving die niet meer alleen voor Solaris-applicaties geschikt is. Het draaien van Java-applicaties is simpelweg een functionaliteit van het platform en niet meer een toegevoegde waarde zoals BEA en IBM willen doen geloven. En op termijn gebeurt dat ook voor andere functies, bijvoorbeeld directory-diensten zoals die van Novell, en geavanceerde bestandssystemen zoals die van Veritas, en clusteringmogelijkheden", voorspelt de Sun-softwaredirecteur.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.