Java-schepper neemt genoegen met gewoon lidmaatschap WS-I

Java-schepper neemt genoegen met gewoon lidmaatschap WS-I

Na een maanden lopende ruzie neemt Sun Microsystems toch genoegen met een regulier lidmaatschap van de Web Services Interoperability Organization (WS-I) - voorlopig althans.

Wachten op webdiensten
IDC stelt dat webdiensten tijd nodig hebben om zich te bewijzen. Brede acceptatie zou nog zeker tien jaar op zich laten wachten. Webdiensten hebben wel waarde, maar ondervinden nog hinder van meerdere standaarden, een gebrek aan universele beveiliging, en het ontbreken van een juridisch raamwerk. Verder vereist het aanbieden van software als dienst een reeks componenten en applicaties die nog niet bestaan, aldus het onderzoeksbureau.
De WS-I wil standaarden opstellen voor compatibiliteit tussen webdiensten. Ongeveer vijftig bedrijven hebben de organisatie, in februari opgezet onder aanvoering van Microsoft en IBM. Sun-concurrenten Bea Systems, SAP, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Accenture en Fujitsu zitten in de bestuursraad.
Sun is toen niet gevraagd en was verontwaardigd. "Het is ondenkbaar dat een webdiensten-standaardengroep zonder ons opereert", aldus topman Scott McNealy. Het conflict escaleerde doordat WS-I de schepper van Java, veel gebruikt om webdiensten op te zetten, weigerde voor de bestuursraad.
Het consortium zei voldoende raadsleden te hebben; Sun kon gewoon lid worden. Dit weigerde het bedrijf met als argument dat zijn rol in de opkomende webdienstenmarkt dermate groot is dat het sturende macht moet hebben.
Bovendien schilderden critici de WS-I af als een Microsoft-club, of op z'n minst een leveranciersgekleurde groep. Sun plaatste vooral kanttekeningen bij IBM's agenda; de computerreus zou uit zijn op royalty-vergoedingen voor zijn gepatenteerde technologie die het eerst via de WS-I tot standaard zou laten verheffen. IBM ontkent dit en stelt dat Sun veel heeft bij te dragen aan de webdienstengroep.

Wederzijds toegeven

Nu blijken beide kampen toenadering te zoeken. De WS-I schept twee nieuwe zetels voor de bestuursraad. De nominaties daarvoor sluiten in februari. De verkiezingen zijn in maart. Aspirant-bestuurders moeten wel minstens negentig dagen lid zijn.
Sun doet ook een knieval en wil nu regulier lid worden. Het hoopt in maart een bestuurspositie te veroveren. Dat is echter geen beklonken zaak: de verkiezingen zijn open voor alle WS-I-leden. Er zijn ongeveer elf gegadigden. Wel heeft Sun een goede kans. Het toegeven van de WS-I is onder meer ingegeven door de lobby van zowel Sun als diverse softwarebedrijven, waarvan vele al lid zijn. IBM heeft al verklaard op Sun te stemmen.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.