Java stabiliseert tussen uitersten

Gartner Group pleit voor realiteitszin

"Java ontwikkelt zich en wordt volwassen. Sun slaagt er niet in alle besturingssystemen overbodig te maken en Microsoft zal falen om Java te degraderen tot 'gewoon een programmeertaal'." Gartner analist Daryl Plummer voorspelt dat Microsoft en Sun hun onderlinge strijd zullen voortzetten, maar roept ondertussen op tot realiteitszin: "Java is een afdoende taal en platform voor de meeste toepassingen."

Volgens Plummer, die sprak op de Progress gebruikersbijeenkomst, zullen softwareleveranciers en bedrijfsgebruikers Java massaal als taal en platform in de armen sluiten. De belofte 'write once, run anywhere' moet echter losgelaten worden. "In combinatie met de andere technologieën die nodig zijn om een volledige Java-omgeving te creëren, draaien applicaties misschien op twee of drie platformen." Dat is volgens hem niet erg. Slechts weinig gebruikers kiezen namelijk voor meer dan twee of drie platformen, en die keuze verandert niet vaak. "Java is 'write once and run here, here and maybe somewhere else'", legt Plummer beeldend uit.

Bedrijfskritisch

Hoewel de evolutie nog lang niet voltooid is meent de Gartner-analist dat Java al klaar is voor bedrijfskritische toepassingen, wat niet per definitie complexe toepassingen zijn. "Java is niet voor zware transactietoepassingen geschikt voor 2001, maar wel voor zogenoemde zelfbedieningsapplicaties, databasetoegang en zoekprogramma's", aldus Plummer. De ontwikkeling van Enterprise Java Beans brengt de mogelijkheid van 'Java-transacties' met zich mee.

Kinderen naar school

De ontwikkeling van Java is volgens Plummer in een stabiliserende fase aanbeland. "Het begon met een ontzettende hype omdat Java bij wijze van spreken zelfs je kinderen naar school zou moeten brengen. Daarna ontstond enorme kritiek omdat de beloften rond prestaties en platformonafhankelijkheid niet werden waargemaakt." Nu zijn de verwachtingen realistischer en groeit Java uit boven de applets die bedrijfslogo's draaiend houden in Internetbrowsers. Meer en meer vindt het zijn plek op de server. "Slimme ontwikkelaars gebruiken geen Java-applets, maar Html aan de client-kant, behalve als de extra functionaliteit van Java noodzakelijk is."
Voor de verdere ontwikkeling van Java, acht Plummer het noodzakelijk dat Sun een opener beleid voert: "Als Java een standaard is kan niet alleen Sun bepalen hoe die eruit ziet." Er is volgens hem geen enkele softwareleverancier meer die zich niet verbonden heeft aan Java. De betrokkenheid en de behoefte aan invloed is dus groot.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-09T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.