Progress investeert in Java-technologie

Gebruikers wachten op nieuwe versie ontwikkelomgeving

Progress Software heeft versie 3 van zijn Java-ontwikkelomgeving Apptivity gepresenteerd. Hoewel het product nog maar weinig gebruikers kent, investeert topman Joe Alsop 30 tot 35 procent van zijn R&D-budget in Apptivity. De nieuwe versie verschijnt binnen anderhalve maand op de markt. Dit bleek op een vorige week gehouden Europese gebruikersconferentie in Londen.

Softwarebedrijven en pakketleveranciers staan volgens Alsop momenteel allemaal op het punt om een (nieuwe) Java-ontwikkelomgeving te kiezen. "Hoewel Java nog maar 1 à 2 procent van onze omzet genereert, zijn de forse investeringen gerechtvaardigd. Apptivity is namelijk een belangrijke toekomstige winstmaker. Bovendien geeft het Progress een innovatief imago."

Grote interesse

Ook Benelux-directeur Jaap Smit ziet dat de gebruikersgemeenschap momenteel meer uitkijkt naar versie 9 van de Progress 4GL-ontwikkeltool, dan naar de nieuwste Java-omgeving. Maar Smit claimt wel dat er grote interesse bestaat voor Apptivity. "Seminars leverden in de Benelux al 1600 nieuwsgierigen op", aldus Smit. Momenteel zijn er echter nog geen projecten met Apptivity afgesloten in Nederland, waar het door onder andere VAC en Ixtribute gedistribueerd wordt.

Aanwezigheid

Alsop is tevreden over de aanwezigheid van Progress in Nederland. Op wereldwijde schaal is Progress, met een volgens Alsop verwachte omzet van ruim 230 miljoen dollar in 1998, een relatief kleine speler op de softwaremarkt. 10 Procent daarvan wordt in Nederland gerealiseerd. "Over drie à vier jaar willen we de aanwezigheid in de Europese landen op hetzelfde niveau als in Nederland hebben." Italië was onlangs het laatste land dat een Progressvestiging mocht verwelkomen.

Eigen omgeving

De Nederlandse dominantie in de Europese regio (waarbij Amerikaanse bedrijven ook vaak het Midden-Oosten en Afrika rekenen) kwam op de gebruikersconferentie goed tot uiting. Tweehonderd van de ruim negenhonderd aanwezigen waren afkomstig uit de Benelux. Ook op technologiegebied speelt Nederland geen onbelangrijke rol. In de Benelux heeft bijna elke partner zijn eigen ontwikkelomgeving rond Progress gecreëerd. "Migreren naar een nieuwe versie is voor een partner ingrijpend, omdat zijn eigen omgeving aangepast moet worden. Als een partner voor versie 9 kiest, is dat hetzelfde als hij voor de technologie van een andere leverancier kiest", aldus Smit.
In de Benelux is het initiatief ontstaan om de door partners ontwikkelde functionaliteit samen te brengen in de zogenoemde Base Development Kit (BDK). Deze omvat ook een gemeenschappelijke methodologie van projecten. In dit Benelux-initiatief worden partners meegenomen in de verdere ontwikkeling van het product. Dat zal echter steeds moeilijker worden, want ook andere landen, waaronder Engeland sluiten zich bij het initiatief aan. Op het hoofdkantoor overweegt men de standaard BDK verder te gaan ontwikkelen, ondersteunen en verkopen.

Van de grond

Jaap Smit is nu bijna een jaar directeur van Progress in de Benelux en constateert dat de, door zijn voorganger Gallagher, ingezette veranderingen nu eindelijk van de grond komen. "Partners waren in het begin bang dat wij zelf applicaties gingen verkopen, maar dat is niet zo", stelt Smit gerust. De transformatie van technologieleverancier naar meedenkend en resultaatgericht aanbieder wordt nu geaccepteerd.
"Als we vroeger een nieuwe klant binnenhaalde, werd die al snel doorverwezen naar een partner en konden wij bij wijze van spreken achterover leunen. Nu zijn we meer betrokken, zonder te concurreren met onze partners. We zorgen meer voor kennisoverdracht en doen gezamenlijke marketing", vervolgt Smit, die tevens vermeldt positieve respons uit het partnerkanaal te ontvangen. Dat kanaal is erg belangrijk voor Progress. "Niet de ontwikkeltools, maar de toepassingen zijn belangrijk. Jaarlijks wordt er wereldwijd voor meer dan twee miljard dollar aan Progress-applicaties gebouwd", besluit Alsop.
 
Apptivity 3.0
Apptivity is een Java applicatieserver met een geïntegreerde ontwikkel- en productieomgeving. Vergeleken met versie 2.1 bevat versie 3.0 Orbix Web van Iona Technologies, waardoor een brug geslagen wordt tussen de rivaliserende componentmodellen Com (Microsoft) en Corba (Netscape, Oracle, IBM, Sun, etcetera). Progress positioneert het product als omgeving waarin verschillende typen applicaties samen kunnen draaien. Daarvoor levert Progress later dit jaar een geïntegreerde applicatieserver waarop Progress 4GL-software en Webspeed-toepassingen kunnen draaien. Volgend jaar wil het bedrijf één open applicatieserver leveren, inclusief de Apptivity-server. Daarnaast presteert versie 3.0 beter op het gebied van schaalbaarheid. Per Intel-processor kunnen meer dan tweehonderd gebruikers aangesloten worden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-09T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.