Forrester sceptisch over San Francisco

IBM's 'grote systemen'-aanpak werkt niet

Analisten zijn sceptisch over de derde versie van het software-raamwerk San Francisco, dat vorige week gelanceerd werd. Er wordt getwijfeld of de veelgeprezen Java-templates ooit succesvol zullen zijn. San Francisco is bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven en wordt aan de man gebracht door wederverkopers en partners. Zij passen de standaardcomponenten aan op de behoeften van de gebruikersorganisatie. De adoptie door de markt is echter nog maar gering.

Bobby Cameron, senior analist van Forrester Research, is één van de sceptici: "Wij horen van applicatieleveranciers dat San Francisco interessant is. Maar het broodnodige commitment ontbreekt. Momenteel is er geen grootschalige adoptie, als dat al ooit gebeurd. IBM past zijn klassieke 'grote systemen'-aanpak toe op het ontwerp van San Francisco. Ze zijn wel op schema, maar het product is te moeilijk om te implementeren." Volgens IBM bestaat er vanuit de grote San Francisco-projecten een groeiend enthousiasme voor het Java-raamwerk.

Goed bedoelt

"IBM bedoelt het goed, maar het biedt de markt niet datgene wat bruikbaar is. Ik denk niet dat San Francisco een groot succes wordt", aldus Cameron. Microsoft heeft volgens de Forrester-analist in tegenstelling tot IBM een meer praktische aanpak. Speciaal daarvoor in het leven geroepen branchegroepen hebben de pijnpunten van de verschillende industrieën geïnventariseerd. "Templates met kant en klare programmacode zijn direct inzetbaar en maken verdere ontwikkeling eenvoudig", meent Cameron.

Gratis weggegeven

Naamsbekendheid heeft Microsoft er bewust niet mee opgebouwd, omdat het niet bekend wil zijn als 'applicatieleverancier'. Het heeft de code gratis weggegeven bij de ontwikkeltools en gedistribueerd onder de wederverkopers. Voorbeelden van die templates zijn het Value Chain-initiatief en de Active Store-architectuur.
IBM is niet onder de indruk van de kritische noot. "San Francisco is uniek in de industrie. Geen enkel ander softwarebedrijf biedt de markt herbruikbare en geteste Java-componenten aan op basis waarvan ze snel applicaties kunnen bouwen voor elektronische handel", aldus John Swainson, general manager applications bij IBM. n
 
San Francisco nu ook met euro
Versie 1.3 van San Francisco, die later dit jaar op de markt komt, bevat templates voor debiteuren- en crediteurenadministratie. Daarnaast is de financiële component volgens IBM vanaf de nieuwe versie klaar voor de Europese Monetaire Unie, omdat deze meerdere valuta aankan (dus ook de euro). Ook heeft IBM het aantal platformen waar San Francisco op draait fors uitgebreid. Naast Windows NT, OS/400 en AIX, zijn nu ook Solaris, HP/UX en Siemens Reliant Unix te gebruiken. Verder heeft IBM aangekondigd het hele raamwerk in de eerste helft van volgend jaar te gaan herschrijven als Enterprise Java Beans.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-09T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.