Patentkwestie blijft lastig

Microsoft interpreteert tegenslag als overwinning

Het blijft moeilijk om grip te krijgen op de heikele kwestie van patenten op ict-middelen, zoals software. Dit geldt ook voor voorstanders. Microsoft ziet twee eerder toegewezen patenten op bestandssysteem FAT afgekeurd.

Het Amerikaanse Patentenbureau zag eind vorige week twee Microsoft-patenten op het bestandssysteem FAT afgewezen. Het Patentenbureau is de laatste tijd druk bezig omstreden patenten te herzien. Dit heeft Microsoft onlangs ook al geraakt toen het Eolas-patent op webbrowsertechnologie werd goedgekeurd. De afwijzing van de patenten op het veelgebruikte FAT vond eind vorige maand al plaats, maar is vorige week pas publiekelijk onthuld.
FAT is onder meer in gebruik voor geheugenkaarten in digitale camera's en andere consumentenelektronica, maar wordt ook ondersteund door open source besturingssysteem Linux en open source filesharingsoftware Samba. Microsoft heeft eind 2003 laten weten zijn FAT-patenten, die het al sinds 1996 heeft, te gelde te willen maken middels een licentieprogramma.

Herziening

De herkeuring van deze twee patenten is ingegeven door een klacht van de Public Patent Foundation (Pubpat). Volgens die Amerikaanse organisatie is de technologie van FAT al sinds 1976 in gebruik voor het opslaan van bestanden. Het Patentenbureau liet eind vorig jaar al weten dat deze patenten aan twijfel onderhevig waren en dat een van de twee een voorlopige afkeuring kreeg. Dit is nu definitief gebeurd voor de een en tentatief voor de andere.
Voorstanders van open source zien dit als een overwinning, maar Microsoft zegt de afwijzing niet zonder meer te accepteren. De Windows-leverancier claimt zelfs een kleine overwinning. Woordvoerders leggen uit dat met de afwijzing namelijk ook de tegenclaims van 'eerder werk' (prior art) zijn afgewezen. Bovendien is de reden voor de patentafwijzing volgens Microsoft een procedurefout bij het indienen geweest. Het bedrijf had niet de Microsoft-werknemer aangeduid die - volgens de patentaanvragende onderneming - de daadwerkelijke uitvinder is.
 

http://www.pubpat.org/
http://www.microsoft.com/mscorp/ip/tech/fat.asp
http://www.uspto.gov/


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.