Nokia zet AbiWord in

Bedrijven bouwen toepassingen met open source tekstverwerker

Dit artikel delen:

Het Finse Nokia gebruikt de open source tekstverwerker AbiWord in de 'Nokia 770 Internet Tablet' die het binenkort op de markt brengt. De Amerikaanse zorgsoftware-ontwikkelaar E.A. Crowell & Associates gebruikt het als basis voor een document-server.

Samenwerken
AbiWord is eigenlijk een serie van open source tekstverwerkers. Een vaakgestelde vraag is daarom of de programmeurs hun tijd niet beter kunnen besteden aan OpenOffice of KOffice. "Het is gewoon onze hobby. Het AbiWord-ontwikkelteam is klein, bestaat uit vrijwilligers en iedereen kent elkaar persoonlijk", vertelt de projectleider. "Alleen dat al, is de moeite waard."
Werken aan OpenOffice.org zou de ict'ers minder plezier opleveren, denkt Maurer. Aan OpenOffice werken volgens hem voornamelijk ict'ers in dienst van Sun en Novell. "Daar is nauwelijks sprake van een gemeenschap." Neemt niet weg dat AbiWord op bepaalde vlakken wel 'samenwerkt' met OpenOffice.org en KOffice.
Begin vorige week publiceerden de vrijwilligers achter AbiWord versie 2.4, met als verbeteringen onder meer een grammatica-check voor Engels. De AbiWord-ontwikkelaars beschouwen de omarming van hun toepassing door bedrijven als erkenning van hun kunnen. "Het is elke keer weer een leuke verrassingen. Bedrijven komen met oplossingen waar we zelf nooit aan gedacht zouden hebben", zegt e Nederlander Marc Maurer, leider van het AbiWord-ontwikkelteam

Teamvaardigheden

Steenrijk worden de ontwikkelaars van hun noeste codeklopperij niet; ze doen wel waardevolle ervaring op, vertel Maurer. De betrokkenheid bij open source-projecten toont potentiële werkgevers bijvoorbeeld dat een sollicitant beschikt over teamvaardigheden. Dat geldt in ieder geval voor Maurer, die zijn baan bij internetsoftware-ontwikkelbedrijf Better.Be naar eigen zeggen deels dankt aan zijn inzet bij AbiWord.
De ict'er kon via AbiWord een nieuwe programmeertaal (C++) toevoegen aan zijn lijst. Maar ook deed hij ervaring op in het beheren van projecten. "Vragen als: 'Hoe beheer je een project waar meerdere programmeurs aan werken?' en 'Hoe kun je van tijd tot tijd stabiele releases uitbrengen, en tegelijkertijd doorontwikkelen aan een versie met substantiële vernieuwingen?', daar heb ik met AbiWord mee te maken."

Commercieel

Hoeveel bedrijven AbiWord op een of andere manier inzetten, weet Maurer niet. Het zijn er een heel aantal, aldus hem. AbiWord heeft over belangstelling geen klachten: "Gemiddeld wordt AbiWord 2500 keer per dag gedownload van alleen al onze site. De 2.4.0 versie is zelfs 14.000 keer in één dag opgehaald."
De AbiWord-projectleider noemt het inbouwen van de applicatie in de internet-tablet van Nokia de interessantste toepassingen. Ook weet hij van het gebruik van AbiWord bij het Amerikaanse bedrijf Crowell, dat beheersoftware levert voor de zorgsector. Daar wordt AbiWord niet toepast als tekstverwerker, maar als een 'document-server', die grote hoeveelheden gepersonaliseerde brieven automatisch gegenereerd. "Dat is een toepassing waar wij niet aan gedacht hadden."
Nog een andere toepassing van AbiWord is te vinden in het commerciële product Nisus Writer, een tekstverwerker die populair is bij gebruikers van het Apple-platform. Nisus gebruikt AbiWords uitgebreide set van import en export filters. "Ze geven hiermee aan dat de geleverde filters van hoge kwaliteit zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-14T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.