IBM bouwt depot voor Java-halffabrikaten

Gezamenlijk objecten definiëren

AMSTERDAM - Onder de codenaam San Francisco wil IBM samen met een groot aantal applicatie-ontwikkelaars software-halffabrikaten (objecten) uitwisselen op basis van Java. Op deze manier hopen de deelnemers aan dit project sneller produkten te bouwen.

In een toelichting op het project stelt Vincent Zandvliet, directeur van het softwarebedrijf van IBM in Nederland dat het project oorspronkelijk vanuit de AS/400-divisie is opgestart. "Veel softwarebedrijven in de AS/400-hoek waren zeer succesvol in het op de markt brengen van hun eerste produkt. Daarna blijkt het voor veel software-ondernemingen lastig het tempo in de produktontwikkeling bij te houden. Nieuwe applicaties moeten daarbij vanaf de grond worden opgebouwd. Er wordt veel dubbel werk gedaan."
Inmiddels is het initiatief overgenomen door de software-divisie van IBM. "Vijftig bedrijven hebben zich hierachter geschaard, waaronder het Nederlandse Consist. Veel van onze business partners vinden elk los van elkaar steeds het wiel uit." Dit proces kan, volgens Zandvliet, gerationaliseerd worden door bouwstenen als het ware te poolen. Deze halffabrikaten ontwikkel je eenmalig. Het gaat daarbij heel concreet om het uitwisselen van codes tussen softwarebouwers."

Rekening

Achter de schermen is er inmiddels een half jaar gewerkt aan het opzetten van dit project. Het komende half jaar worden de participanten getraind in Java en worden afspraken gemaakt wie de produktie van welke halffabrikaten voor zijn rekening neemt.
IBM heeft in dit project de kaarten duidelijk op Java gezet. "Dit biedt goede mogelijkheden om daadwerkelijk platform-onafhankelijk halffabrikaten op te leveren." Dat is volgens Zandvliet geen holle marketingfrase. "Er komen bouwstenen die naast de IBM-platforms geschikt zijn voor HP-Unix en Windows NT om er maar twee te noemen.
De eerste softwaremodules zijn bestemd voor bedrijven die software bouwen voor boekhoudafdelingen en voorraadbeheer.
De vergelijking met AD/Cycle en SAA, andere pogingen van IBM om tot snellere softwarebouw te komen, gaat volgens Zandvliet niet op. "Deze twee voorbeelden waren erg IBM minded. San Francisco richt zich meer op de bedrijven met wie we samen software ontwikkelen. MP

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-10-04T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.