BEA's visie op 'service oriented architecture': snelheid en flexibiliteit

Vloeibare it

BEA Systems liet eind april weten het enige bedrijf in de markt te zijn dat daadwerkelijk mogelijkheden voor het ontwikkelen en inzetten van 'service oriented architectures' (soa's) kan bieden. Het bedrijf deed dat voorafgaand aan de presentatie van IBM's soa-strategie.

Tijdens BEA's negende eWorld gebruikersconferentie in San Francisco, eind mei, gaf het bedrijf vervolg aan zijn aankondiging en presenteerde zijn eigen soa-strategie: 'Liquid Computing'. Voorheen bekend onder de codenaam Project Sierra, representeert dit de visie van een bedrijf waarin informatie en processen vloeiend in elkaar overlopen, zonder de hinder van it-barrières. De strategie kent drie hoofdthema's: bedrijfscompatibiliteit, actief aanpassings- en innovatievermogen. Het basisidee is volgens BEA-ceo Alfred Chuang om sneller veranderingen in de it-infrastructuur mogelijk te maken.

Technologie

Het Liquid Computing-initiatief is bedoeld om BEA's Weblogic-softwareplatform op te waarderen voor 'service oriented architectures' en bestaat uit diens Weblogic Server Process Edition, project Quicksilver en project Alchemy. De Weblogic Server Process Edition is een uitbreiding op de Weblogic Server die is bedoeld om J2EE-ontwikkelaars te laten werken met bpm-hulpmiddelen (business process management) en raamwerken voor het snel bouwen van complexe bedrijfsoplossingen. Project Quicksilver is de Enterprise Service Bus (ESB) van BEA die ervoor zorgt dat verschillende systemen webdiensten kunnen uitwisselen. Alchemy beoogt het mobiele gebruik van computers te vergemakkelijken. Zowel Quicksilver als Alchemy zijn nog in de ontwikkelfase. De Weblogic Server Process Edition komt eind dit jaar op de markt.

Soa's in de markt
Door het steeds populairder worden van webdiensten, stijgt ook de vraag naar soa's. De Nederlandse cio begint de technologie in te bedden in zijn organisatie. Reden voor leveranciers om daarop in te springen. Computable zet de komende weken de soa-visies van de grote leveranciers op een rij. Volgende week: IBM.
De ESB Quicksilver heeft onder meer functies aan boord om webddiensten te beheren, 'service level agreements' en beveiliging. Daarnaast zal het ook bericht-ondersteuning bevatten om de grote hoeveelheden Soap-berichten, die binnen een soa worden verstuurd, te kunnen bezorgen. BEA Systems voegt daaraan zijn eigen 'message broker' (communicatiemakelaar) aan toe met pub/sub-functionaliteit (publish/subscribe) die integreert met andere berichtensystemen, zoals MQ en andere JMS-leveranciers (Java Message Service). Volgens marktonderzoeker Current Analysis is deze combinatie van functionaliteit uniek en beantwoordt het aan de eisen rondom soa. Deze ESB en BEA's soa-beheerproduct zullen een reactie uitlokken bij directe concurrenten, aldus Current Analysis.

Alchemy

Volgens Adam Bosworth, voormalig chief architect bij BEA en nu werkzaam bij Google, maakt project Alchemy het mogelijk om webapplicaties offline te gebruiken. BEA werkt samen met Nokia en Intel aan de ontwikkeling ervan. Het is de bedoeling om de software te ontwikkelen aan de hand van standaarden zoals XML en scripting-talen. Uiteindelijk wil BEA het Alchemy Universal Client Platform aan de open source gemeenschap geven. Met dit project probeert BEA tegemoet te komen aan het ontwikkel- en beheerprobleem van applicaties op mobiele apparaten. Deze zogenaamde 'rijke browser' moet de concurrentie aangaan met IBM's Workplace-initiatief op basis van Eclipse-software.
Met zijn Liquid Computing-initiatief gokt BEA op de aantrekkingskracht van soa, een ontwikkelaanpak die computersystemen kosteneffectiever en flexibeler kan maken. Volgens Gartner zal in 2008 meer dan 60 procent van de bedrijven soa's gebruiken bij het bouwen van bedrijfskritieke applicaties en processen. Het initiatief moet bedrijven helpen om het reactievermogen van hun it terug te brengen van maanden naar minuten. Het ultieme doel is om het interageren van het bedrijf te stroomlijnen met de bedrijfsdoelen om zo te helpen dienstgericht en compatibel te worden. Volgens BEA zelf is de strategie om "bedrijfsprocessen sneller bloot te leggen en te integreren zodat partners makkelijker bedrijfslogica en -processen kunnen inpassen om zo snelheid en flexibiliteit te bieden aan klanten".< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-01T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.