Nokia paait ontwikkelaars

Nokia gaat meer tijd en energie steken in de ontwikkeling van Eclipse, een open source ontwikkelplatform voor Java, C en C++. De Finse fabrikant van mobiele telefoontoestellen hoopt onder meer dat andere softwarebouwers daardoor applicaties zullen maken die draaien op Nokia-toestellen.

De mobieltjesmaker werd op 19 september lid van het bestuur van de Eclipse-stichting en kreeg de status van 'strategisch ontwikkelaar'. Met de actievere opstelling wil het bedrijf zorgen voor een onwikkeltool die door ontwikkelaars en bedrijven gebruikt kan worden voor het ontwikkelen van Java-toepassingen voor mobiele toestellen.
Het Finse bedrijf kondigde aan enkele onderdelen van de bedrijfseigen Java-ontwikkelomgevingen over te zetten naar Eclipse. Het zal het open source ontwikkelgereedschap vooral zelf inzetten voor de ontwikkeling van toepassingen. Daarnaast begint het aan het schrijven van gereedschappen waarmee mobiele-telefoonapplicaties gemaakt kunnen worden die dan voldoen aan twee Java-specificaties, MIDP (mobile information device profile) en CDC (connected device configuration).
Nokia is sinds 2004 betrokken bij Eclipse. Deze ontwikkelomgeving is oorspronkelijk geschreven door IBM, in een poging om alle softwaregereedschappen in het bedrijf te verenigen. Het bedrijf stelde Eclipse in 2002 als open source software beschikbaar. Inmiddels doen bijna honderd bedrijven mee aan de ontwikkeling van het gereedschap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-30T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.