BEA niet bang voor IBM

Open source geen bedreiging voor Weblogic-platform

De applicatieserver van BEA Systems is deze zomer in productie genomen en wordt momenteel bij een aantal grote klanten, waaronder de gemeente Amsterdam en Nuon, geïmplementeerd. De bètaversie werd afgelopen maart op de eWorld in Orlando (Florida) gepresenteerd. Ceo Alfred Chuang claimde toen een technologische voorsprong van twee jaar op de concurrentie.

General manager Benelux Robert Brusse over die voorsprong: "Historisch gezien hebben we een sterke positie, maar we merken wel dat we onze technologische voorsprong verliezen. De concurrentie haalt de achterstand in. Drie jaar geleden hadden we op het gebied van applicatieservers geen concurrentie. Dat is nu wel anders. De reden dat IBM zo'n inhaalslag maakt, komt door het klantenbestand, dat is een sterk wapen." Op de vraag of hij bang is voor IBM antwoordt hij: "Nee, het heeft geen superieure technologie. Ik zou pas bang worden als het net zo'n platform zou ontwikkelen als Weblogic of als het buiten zijn gebruikerskring komt. Maar daar richt IBM zich niet op, dus ik zie dat niet gebeuren."

De som der delen

Volgens Marko Saarinen, product marketing director Emea, is integratie het belangrijkste thema binnen het Weblogic-platform. "De meeste bedrijven denken pas aan integratie na het ontwikkelen. Daardoor wordt een product moeilijk te onderhouden. Wij hopen dit te veranderen door ontwikkeling en integratie deel te laten uitmaken van één proces."
Brusse geeft toe dat bedrijven voor de aanschaf van het platform flink in de buidel moeten tasten. "Vooral door het economische klimaat schaffen bedrijven niet ineens het hele platform aan, maar kijken ze wat ze nodig hebben en kopen ze vervolgens dat onderdeel. Wanneer na verloop van tijd blijkt dat ze nog een onderdeel nodig hebben, schaffen ze dat ook weer aan. Sommige bedrijven 'sparen' zo het hele platform bij elkaar, andere houden het op één component."

Open broncode

In de open source-gemeenschap zijn applicatieservers voorhanden als Tomcat en JBoss. Saarinen ziet hierin geen gevaar. "Ik ben nog geen open broncode-applicatieserver tegen gekomen in bedrijfskritische context. Daarnaast gaat het om het totaalpakket, dus niet alleen de aanschaf van het product, maar ook het onderhoud en de ondersteuning. Dat biedt een open source-product niet. Ik zie die producten vooral gebruikt worden in ontwikkelomgevingen. Bedrijven kiezen voor de inzet in de onderneming liever commerciële platformen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.