Personal Java in de slag met Windows CE

Naast Java voor netwerk-computers en -servers heeft Sun Microsystems de laatste maanden ook Java-smaken uitgebracht voor chipkaarten en netwerk-apparaatjes zoals Web-telefoons, tv-kastjes en spelmachines.

Java ontstond begin jaren '90 uit de behoefte om apparaten gemakkelijk met elkaar te laten communiceren. Zijn roem heeft de programmeertaal echter aan Internet te danken. Nadat Netscape een licentie op Java nam groeide de taal onder invloed van Internet in korte tijd uit tot de grootste hype die ooit rond een programmeertaal ontstond. Sun Microsystems brengt nu verschillende smaken van het Java-besturingssysteem uit voor de oorspronkelijk beoogde markt: de consumentensnufjes.

Diverse functies

Eerder al berichtte Computable over JavaCard, een platform en programmeeromgeving waarmee smartcards meerdere functies kunnen uitvoeren. Sun heeft daar nu ook Personal-Java aan toegevoegd. Dit is een besturingssysteem dat slechts 2 megabyte aan vast geheugen inneemt en 1 tot 2 Mbyte werkgeheugen. Sun streeft ernaar om dit terug te brengen tot 1 Mbyte Rom en 512 kbyte Ram-geheugen. Personal-Java is er bijvoorbeeld voor PDA's en Web-telefoons. Personal-Java is daarmee een directe tegenstander van WindowsCE. Deze uitgeklede versie van Windows draait al op PDA's van Philips en Casio, maar Microsoft consumenten-apparatuur zoals DVD-spelers ook met CE uitrusten. Alan Baratz, president van SunSoft, laat zich daarover minnetjes uit. 'Bedrijven als Philips, Sony en Casio gebruiken CE wel in hun handcomputers, maar ze kunnen er hun consumenten-elektronica niet tegen concurrerende prijzen meer uitrusten. Ze zijn wel heel enthousiast over Java.' WindowsCE heeft minimaal 4 megabyte werkgeheugen nodig.

Licentienemers

Sun maakte de specificaties van Personal-Java onlangs bekend en kwam meteen met een hele lijst licentienemers. Deze week maakten Alcatel Alsthom, Northern Telecom en Samsung bekend dat ze een licentie op Personal-Java hadden genomen. Het mini-besturingssysteem ondersteunt nieuwe functies zoals input via aanraak-schermen en afstandsbedieningen. Na het bekendmaken van de Personal-Java specificatie waren er ook kritische geluiden te horen. Software-ontwerpers die programma's voor het nieuwe besturingssysteem maken zouden geen invloed hebben op het op tijd vrijmaken van het werkgeheugen. Dat zou veeleisende applicaties kunnen vertragen.

Traag

Er zijn de laatste tijd talloze vragen gerezen over de traagheid van Java in vergelijking met andere object-georiënteerde talen. Onderzoeken wijzen steevast uit dat Java zo'n 2 tot 40 keer trager is dan vergelijkbare programma's die zijn ontworpen in C++. Dit komt voornamelijk omdat Java in bytecode aanwezig is. Een Java-tolk moet de bytecode eerst nog vertalen voor het betreffende processorplatform. Naar verwachting brengt Sun deze maand ook nog Embedded-Java uit, een versie van Java voor ingebouwde elektronica voor printers, auto-elektronica en dergelijke. In de Amerikaanse elektronicapers zijn ook kritische geluiden te horen over Suns buitensporige licentie-prijzen. Meteen bij afname zouden klanten al 250 duizend dollar op tafel moeten leggen, waarna ze ook nog eens 300 duizend dollar per jaar en 1 tot 2 dollar per product moeten betalen voor het Embedded-Java OS dat 256 kbyte in beslag neem. RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-19T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.