Atlantic integreert ontwikkelteams

IBM Rational bindt strijd aan met Microsoft

De volgende versie van IBM's Software Development Platform (codenaam Atlantic) moet eind dit jaar op de markt komen. Dat liet algemeen directeur Mike Devlin van IBM Rational weten tijdens de Rational gebruikersconferentie in Texas.

  
Mike Devlin: "Het idee is een uniform platform met hulpmiddelen om het hele team te laten samenwerken, ook al bevindt niet iedereen zich in dezelfde ruimte."
IBM nam Rational vorig jaar over. Het wil met Atlantic een diepere integratie tussen beide producten bereiken. Daarmee wordt het makkelijker voor ontwikkelteams om samen te werken, ook als deze teams zich niet in dezelfde geografische regio bevinden. "Het idee is een uniform platform met hulpmiddelen om het hele team te laten samenwerken, ook al bevindt niet iedereen zich in dezelfde ruimte en heeft niet iedereen gelijke vaardigheden", aldus Devlin tegen Elizabeth Montalbano van CRN. Dit platform is gebaseerd op open standaarden als Java, webdiensten en het Eclipse-raamwerk.

Simpel

Atlantic zal een aantal nieuwe mogelijkheden bevatten, waaronder Java Server Faces (JSF), dat in componenten voorziet waarmee ontwikkelaars snel interactieve websites kunnen bouwen. Service Data Objects (SDO) maakt het mogelijk om applicaties makkelijk op databases aan te sluiten. Ook ondersteunt de nieuwe versie van het ontwikkelplatform UML 2.0. Hiermee zijn modelgedreven architecturen te automatiseren. Bovendien bevordert dit de integratie tussen het bedrijf en ontwikkel- en uitvoerende teams doordat er een algemene taal voor de communicatie is.
Dankzij 'realtime' contact met Websphere is de nieuwe software sneller beschikbaar op die applicatieserver. Verder kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van 'visual refactoring'. Dit is ontworpen om automatisch veranderingen in de architectuur door te voeren in de gehele applicatie. Tot slot ondersteunt Atlantic een op Eclipse gebaseerd ontwikkelplatform voor het bouwen van C- en C++- applicaties.
De nieuwe IBM Rational software is gebaseerd op de Eclipse Hyades omgeving. Deze infrastructuur maakt het mogelijk om geïntegreerde producten te leveren voor het ontwerp, testen, analyseren en volgen van de software. Dit biedt de verschillende leden van een team (analisten, programmeurs, testers enzovoort) de mogelijkheid om op hun eigen niveau samen te werken aan hetzelfde product. De nieuwe Clearcase-client bijvoorbeeld laat een team beter samenwerken bij het bouwen van een applicatie. Tot nu toe was dat al mogelijk voor verschillende teams op geografisch verschillende plaatsen, maar was het als ontwikkelaar alleen moeilijk om aansluiting te krijgen.

Linux

Ook voorziet Atlantic in Linux-ondersteuning. Het is mogelijk om Linux-applicaties te ontwikkelen door middel van een begrijpelijke ide-ondersteuning (integrated development environment).
Ook Websphere Studio Device Developer 5.7, Websphere Api Toolkit, Workplace Builder en Workplace Designer maken deel uit van Atlantic. De eerste, die eind juli beschikbaar moet zijn, is bedoeld om bedrijfsapplicaties uit te breiden naar mobiele apparaten. De Toolkit, gepland voor het derde kwartaal, integreert met het IBM Workplace-platform. Workplace Builder, verwacht in het derde kwartaal, is een hulpmiddel voor bedrijfsgebruikers die weinig ervaring hebben met applicatieontwikkeling. De ontwikkelaarsmodule voorziet in een 'scripting' hulpmiddel voor het bouwen van alleenstaande bedrijfsapplicaties of componenten met Workplace Builder. De bètaversie wordt later dit jaar verwacht, aldus Infoworld.

Concurreren

De ondersteuning van C- en C++-applicaties toont IBM Rationals streven naar samenwerking met zijn grootste concurrent, Microsoft. Die softwaregigant was een van de sponsors van de gebruikersconferentie. IBM Rational is nog steeds Visual Studio-integratiepartner met plannen voor de ondersteuning van Visual Studio 2005 (codenaam Whidbey) wanneer dat product op de markt komt. Ondanks de wederzijdse solidariteit lijken IBM's plannen met Atlantic toch direct te concurreren met Microsofts plannen voor Visual Studio.
Volgens een Ovum-analist is het doel van IBM om een omgeving voor gezamenlijke ontwikkeling te bouwen die lijkt op hetgeen Microsoft probeert op te zetten met Visual Studio Team System 2005, dat volgend jaar verwacht wordt.
IBM Rational overweegt verschillende prijsmodellen als tegenhanger voor de agressieve prijsstrategie van onder meer Microsoft en Sun, maar heeft nog geen besluit genomen omtrent aanschafprijzen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-27T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.