Marimba strijkt eerste Java-miljoenen op

MENLO PARK, CA - Steeds meer risicodragend kapitaal vloeit naar software-bedrijven die voortborduren op het succes van Java. Voorbeeld hiervan is Marimba, de software-onderneming van de Nederlander Arthur van Hoff. Het nieuwe KPCB Java Fund dat een begin-kapitaal van 100 miljoen dollar heeft, gaat deelnemen in Marimba.

Marimba werkt aan geavanceerde technologieën voor de ontwikkeling en de verbreiding van applicaties die zijn geschreven in de Internet-programmeertaal Java. Het bedrijf is afgelopen voorjaar opgezet door vier vooraanstaande leden van het team, dat de programmeertaal Java heeft ontwikkeld. Arthur van Hoff was de co-architect van het Hot Java bladerprogramma. Behalve deze 'browser' schreef hij de eerste Java 'compiler'.
Marimba behoort tot de eerste investeringen van het KPCB Java Fund. Dit nieuwe fonds is opgezet door de participatie-maatschappij Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), die gespecialiseerd is in online-diensten en Internet-bedrijven.
De opkomst van Internet en vooral Java biedt jonge, kleine bedrijven nieuwe kansen. De 'applets' die ze maken, kunnen met een kleine groep mensen worden geschreven. Marketing en distributie kunnen via het Web.
Eén zo'n bedrijfje is Marimba, opgezet door ex-werknemers van Sun Microsystems. Marimba is opgericht door Kim Polese, de vrouw die de marketing van Java deed, de Nederlander Arthur van Hoff, Jonathan Payne en Sami Shaio, die het Java-veiligheidsmodel maakte.
Marimba zal binnenkort ontwikkelgereedschap voor Java-programma's op de markt brengen. Deze hulpmiddelen moeten ontwerpers in staat stellen veel meer met Java te doen dan nu. Thans beperkt het gebruik van Java zich nog te veel tot het 'verrijken' van webpagina's met grappige figuurtjes. Monsters bijvoorbeeld die hun ogen laten rollen of andere vormen van bewegende informatie.
Kim Polese zegt in een gesprek met 'Information Week' dat bedrijven applicaties met Java willen bouwen die van strategische waarde zijn. Het kan daarbij gaan om vitale produktiesystemen zoals gebruikt wordt bij de verwerking van postorders en de handel in aandelen.
Tot nog toe werden dergelijke toepassingen in talen als C en C++ geschreven. Dat is de markt waar Marimba in wil springen. Een aantal grote ondernemingen bekijkt op dit moment of de 'tools' van Marimba voor deze strategische applicaties bruikbaar zijn. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-30T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.