Microsoft ontplooit strategie tegen Java

'Html is de taal voor platform-onafhankelijkheid'

Microsoft hamert niet alleen op de scheiding tussen Java als programmeertaal en als besturingssysteem, maar vindt het 'middleware OS' ronduit niet levensvatbaar. Deze uitspraak van topman Steve Ballmer blijkt nu tot beleid te zijn verheven.

Het softwarebedrijf is serieus begonnen aan de promotie van het eigen NC-alternatief, de Windows-Based Terminal (Wbt), en daarmee de bestrijding van Java-als-besturingssysteem. De voornaamste punten in deze campagne zijn de compatibiliteit van deze machine met bestaande PC's en de onduidelijkheid rondom Java.
Doordat diverse partijen met eigen toevoegingen en verbeteringen voor Java komen, is platform-onafhankelijkheid volgens Microsoft ver te zoeken. Ironisch genoeg is de softwarefabrikant één van die bedrijven die Java uitbreiden. Hiermee wil het de programmeertaal aan het eigen Windows binden.

Marktoverwicht

Bill Gates noemt Java echter "een uitstekend hulpmiddel voor software-ontwikkeling op het Windowsplatform". De reden hiervoor, aldus de Microsoft-directeur, is de superioriteit van het besturingssysteem. "Dat meer mogelijkheden en functionaliteit biedt."
Als dat mogelijkheden voor marketing betreft, heeft hij gelijk. Met één Windows-applicatie kunnen ontwikkelaars 85 procent van de desktopmarkt bereiken. Een overwicht dat Microsoft graag in schril contrast plaatst met andere platformen. Om software te bouwen die onafhankelijk van het besturingssysteem functioneert, prijst Gates de web-programmeertaal Html aan.

Applicaties

Wat betreft compatibiliteit, het andere anti-Java-argument, is de op Windows gebaseerde terminal een uitkomst. Deze uitgeklede PC is uitgerust met Windows CE 2.0, een afgeslankte versie van het bekende besturingssysteem. Bovendien moet deze computer moeiteloos de nieuwste applicaties aankunnen, door de koppeling met een Windows NT-server, versie 5. De software draait op die centrale computer en wordt lokaal aangestuurd en weergegeven door de Windows-terminal.
Varianten op deze methode biedt Microsoft met speciale programmatuur voor Net-PC's en gewone desktopmachines. Hierbij worden de applicaties lokaal gespiegeld en de gebruikersdata centraal opgeslagen. Dit alles, onder de naam Zero Administration Initiative, verzekert volgens Microsoft eenvoudiger en dus goedkoper beheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.