Schuldcultuur

"Volgens mij is het feit dat Nederlanders in een schuldcultuur leven de oorzaak van hun lage arbeidsmoraal", meent E. Leeuwenberg.

Een gemiddelde schoolverlatende it'er is eerst programmeur. Hij doet het uitvoerende werk, daarbij geflankeerd door nekhijgende projectmanagers, die hem voortdurend opzwepen de deadline te halen. Als hij die niet haalt, wat vaak voorkomt, is dat natuurlijk zijn schuld. Als er dan achteraf nog een bug gevonden wordt, wat ook vaak voorkomt, zijn de rapen gaar; dan kan hij het bij de eerstvolgende reorganisatie wel schudden.
Wat je krijgt is dat mensen verantwoordelijkheden gaan ontlopen en de schuld op andere collega's proberen af te wenden. Zo is iedereen alleen nog maar bezig te zorgen dat hij de schuld niet krijgt. En wat is er nou mooier dan de kant van de nekhijgers te kiezen en daar bovendien nog twee keer zoveel salaris voor te krijgen? Ergens begrijp ik die schoolverlaters wel.
De schuldcultuur. Ik ben er twee jaar geleden aan ontsnapt door voor mijzelf te beginnen, en als ik de kans zou krijgen naar India te gaan, zou ik die met beide handen aanpakken.< BR>
 
E. Leeuwenberg, freelance it'er

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-13T00:00:00.000Z E. Leeuwenberg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.