IBM bepaalt prijs van Linux-mainframe

IBM bevestigde vorige week de indruk dat het breed inzet op Linux. Het bedrijf onthulde software, ondersteuning én prijsbeleid voor het 'open source'-besturingssysteem op zijn eigen S/390-mainframes. Hierbij laveert IBM tussen een hoge prijs die gebruikers afschrikt en een lage prijs die de licentie-inkomsten uit OS/390-applicaties bedreigt.

Eind september brengt IBM de zogeheten integrated facility for Linux uit die het mogelijk maakt de processorcapaciteit uit te breiden voor dat 'open source'-besturingssysteem. Daarnaast komt IBM met de virtual image facility for Linux die gebruikers in staat stelt meerdere Linux-systemen te laten draaien op een enkele, gedeelde S/390-processor.

'Korting'

IBM rekent 125.000 dollar voor elke processor die Linux draait in zijn mainframes uit de G5- en G6-series. Dat is minder dan de gebruikelijke vergoeding voor het gebruik van extra processors. Opvallend genoeg verhoogt IBM niet de licentie-vergoedingen voor de gebruikte applicaties wanneer klanten processors activeren voor Linux. Dit is normaliter wel het geval voor de besturingssystemen OS/390 en MVS.
IBM voert deze actie niet alleen voor de eigen software, maar heeft ook leveranciers als BMC, Computer Associates, Compuware en Saga over de streep gekregen. Overigens lijden de meeste van deze bedrijven onder de aanhoudende dip in de markt voor mainframesoftware.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.