OMG trekt ten strijde tegen Microsoft

IBM, Netscape, Oracle en Sun slaan handen ineen

De oorlog tussen Activex en Java-applets laait weer op door een nieuw offensief van de Object Management Group (OMG) tegen Microsoft. IBM, Netscape, Oracle en Sun hebben aangekondigd de componentenmodellen voor Corba en Java Beans te zullen integreren. Ze willen daarmee de ontwikkeling van zakelijke applicaties verregaand vereenvoudigen.

Ze hebben geen andere keus", oordeelt Kimball Brown van Dataquest. "Als de bende van vier niet samenspant zijn ze weg." "Vorig jaar dook Corba in bed met Opendoc. Nu heet het wondermedicijn ineens Corba en Java Beans", riep een analist onlangs op de Netscape Developers Conference in San Jose. "Gebruikers willen eindelijk weten waar ze aan toe zijn." Patty Dock, directeur van IBM's Object Technology & Middleware suste de criticus door te onderstrepen dat het samenbrengen van Corba en Java Beans wel degelijk een veilige keuze is. "Wereldwijd hebben bedrijven vele miljarden dollars besteed aan software. Die investeringen stellen we hiermee veilig."

Overleven

"Corba heeft Java nodig om te overleven", oordeelde een van de aanwezige software-ontwikkelaars op de developers conferentie, "en Java heeft Corba nodig om het op te nemen tegen Activex." Volgens Kimball Brown, chief-analyst computersystemen van Dataquest in San Jose is er voor IBM, Sun, Oracle en Netscape geen andere uitweg. "Er zit voor hen weinig anders op. Als ze niet samenspannen tegen Microsoft zijn ze weg." Corba (Common Object Request Broker Architecture) en Java Beans vullen elkaar aan. Een Java Bean is programmacode, samengebracht in een component, dat bijvoorbeeld in een HTML-pagina kan worden geplaatst. Het succes van Java mag dan weergaloos zijn, de Java Beans-standaard voor onafhankelijk opererende softwarecomponenten is nog niet voldoende ontwikkeld. Corba voegt daaraan toe dat het een groot aantal platformen ondersteunt, van PC's, Macs, NC's, NT-, Unix-machines en mainframes. Corba-objecten zullen nu automatisch de 'look-and-feel' krijgen van Java Beans. Java Beans en Corba maken het zodoende gemakkelijk om vrijwel alle programma's op velerlei systemen op een netwerk te benaderen.

Internet

Op de conferentie verkondigden IBM, Oracle, Netscape en Sun dat hun ontwikkelgereedschappen automatisch een Java Beans-interface zullen genereren voor Corba-componenten. De vier begonnen hun samenwerking in maart met afspraken over een gestandaardiseerde benadering van ondernemingsbrede applicaties, gebaseerd op het standaard Internet Inter-ORB Protocol (Iiop) van Corba. Deze standaard hebben ze vastgelegd bij OMG. Met nieuwe gereedschappen moet de ontwikkeling van software met kant-en-klare softwarecomponenten, de Java Beans, kinderlijk eenvoudig worden. IBM kondigde enkele maanden geleden al zijn CB (Component Broker) Toolkit aan, een ontwikkelomgeving voor Java-applicaties. Nieuwe software is samen te stellen door bestaande Java Beans op een werkblad op de juiste plaats te slepen en hun interactie te definiëren. Met CB Toolkit zijn Activex-componenten ook te vertalen naar Java-applets. CB Toolkit is onderdeel van IBM's nieuwe netwerkconcept waartoe ook CB Connector behoort voor het aan elkaar knopen van cliënts, databanken en applicatieservers. In het derde kwartaal van '97 zal CB Toolkit beschikbaar zijn. Netscape zal tegen die tijd zijn Visual Javascript ontwikkelomgeving uitbrengen voor platform-onafhankelijke toepassingen met Java Beans en Corba. In Visual Javascript staan webpagina's centraal. De interface voor zowel ontwikkeling als het gebruik is het Navigator-werkblad van Netscapes Communicator. Applicaties zijn met Visual Javascript net als in CB Toolkit met 'drag and drop' uit kant en klare bouwblokken samen te stellen. "Het Java Beans component-model laat het toe om al bestaande objecten en componenten te verbinden die geschreven zijn in Java, Javascript, HTML, Corba of C en C++", zegt Rick Shell, senior vice-president van Netscapes cliënt-producten.

Java of Windows

Microsoft wil echter voorkomen dat software-ontwikkelaars hun programmatuur in Java-bytecode gaan afleveren. Vorige week verklaarde Bill Gates de oorlog aan het Java-kamp door te weigeren de Java Foundation Class Libraries (JFC) aan Microsoft-producten toe te voegen. Hiermee blokkeert de gigant uit Seattle de mogelijkheden voor ontwikkelaars om Java programma's te schrijven die vervolgens op alle platformen kunnen draaien. Ze moeten daardoor weer kiezen: Java of Windows.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-08T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.