Nieuwe baas moet Software AG redden

Omzetdaling leidt tot reorganisaties

Karl-Heinz Streibich, de aankomende topman van Software AG moet de jongste herstructurering van de databasefabrikant vervolmaken. Het bedrijf maakte de afgelopen maanden pas op de plaats.

Software AG, opgericht in 1969. is vooral bekend vanwege database Adabas en mainfraime-ontwikkelgereedschap Natural. De laatste jaren probeert het op te vallen met XML. Het wist met XML-database Tamino voet tussen de deur te krijgen bij IBM en BEA. Ook HP maakte de combinatie mogelijk van de eigen Bluestone applicatie-server met Tamino.
De vijftigjarige directeur, die op 1 oktober in Darmstadt begint, heeft veel ervaring als manager van technische bedrijven. Als laatste was hij vice-voorzitter van T-Systems International, de ict-dienstverlener van Deutsche Telekom. Eerder was hij onder meer directievoorzitter van Debis Systemhaus, dat opging in T-Systems. Hij deed daarvoor managementervaring op bij Dow Chemical, ITT en Daimler-Benz.

'Persoonlijke redenen'

Met de komst van Streibich kan waarnemend directeur Karl Heinz Achinger - oprichter van Debis Systemhaus - zijn plaats weer innemen in de raad van bestuur. Vice-voorzitter Achinger voerde tijdelijk het bewind over het bedrijf, na het vroegtijdige vertrek begin december van directeur Erwin Königs. Die verliet, net als zeven maanden eerder zijn financiële directeur Volker Dawedeit, het bedrijf om 'persoonlijke redenen'.
Vorig jaar liep de omzet fors terug. Het bedrijf hield daarom de laatste maanden de strategie opnieuw tegen het licht. "Besloten is de nadruk te blijven leggen op onze kernvaardigheid databases." De onderneming blijft daarnaast werken aan de verkoop van haar XML-expertise, behalve Tamino ook XML-integratiesoftware Entirex. Het bedrijf haalde de afgelopen jaren steeds meer omzet uit deze twee XML-applicaties.

Tegenvallende resultaten

Die heroverweging ging gepaard met een reorganisatie, waarvoor het bedrijf het eerste kwartaal 23,8 miljoen euro neertelde. In 2002 daalde het aantal medewerkers van 3253 naar 3013 (7 procent). In het eerste kwartaal van dit jaar verdwenen er nog eens 37 medewerkers (1 procent). Ook bij de Nederlandse vestiging in Nieuwegein vertrokken personeelsleden; de vestiging telt nu zo'n veertig medewerkers.
De reorganisaties werden ingegeven door de tegenvallende resultaten van 2002. Dat bleek alles bij elkaar genomen een zwaar jaar voor het softwarebedrijf. De omzetten liepen fors terug, van 589 miljoen naar 475 miljoen euro, een daling van 19 procent. Vooral de omzet uit licenties kreeg vorig jaar klappen: er is in 2002 43 procent minder licenties verkocht dan in 2001, toen voor 199 miljoen euro aan gebruiksovereenkomsten is afgezet. Met de licentie-omzet over 2002, 113 miljoen euro, zit de onderneming net onder het niveau van 1999.
Eind 1996 begon Software AG na verliezen aan een eerste reorganisatie. In 1997 wist het zo weer winst te maken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-01T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.