Sun lonkt naar ontwikkelaars

Nieuw Java-aanbod moet zwakke marktpositie opkrikken

Ondanks zijn voorsprong als uitvinder van Java heeft Sun Microsystems moeite zich de handhaven in de markt voor commerciële softwarehulpmiddelen. Analisten plaatsen het bedrijf zelfs aan de onderkant met een aandeel van minder dan 10 procent in een markt die wordt gedomineerd door Borland en IBM.

In een poging meer ontwikkelaars aan zicht te binden en de positie van het bedrijf op te krikken, lanceerde Sun begin juli op zijn gebruikersconferentie Java One in San Francisco een aantal producten en initiatieven die Java makkelijker in het gebruik moeten maken.
Sun begon met de presentatie van Java 2 Standard Edition 1.5. Dit is volgens Joe Keller, hoofd van de Java-webdienstafdeling, de 'grootste verandering aan de taal sinds de uitvinding ervan' bijna tien jaar geleden. Ook bekend onder de codenaam Tiger biedt de vernieuwde runtime-software ondersteuning voor generieke types en metadata, en zijn de prestaties en opstarttijd verbeterd. Het product moet aan het begin van de herfst beschikbaar zijn.

Java Studio Creator

Na aankondigingen eerder dit jaar werd tijdens de conferentie Java Studio Creator, bekend onder de codenaam Project Rave, officieel gelanceerd. De technologie moet J2EE-ontwikkeling (Java 2 Platform, Enterprise Edition) vergemakkelijken, zodat minder begaafde ontwikkelaars ook Java-applicaties kunnen bouwen. Het ontwikkelhulpmiddel moet daarnaast programmeurs weglokken bij Microsofts makkelijk te gebruiken Visual Basic. Sun wil de eerste versie van Java Studio Creator uitbouwen om daarmee een groter aantal ontwikkelaars aan zich te binden.
Tresher, de codenaam voor een visueel ontwikkelhulpmiddel dat in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt moet komen, belooft betere ondersteuning voor het bouwen van webportaal-applicaties. Mako, de opwaardering die in het tweede kwartaal van 2005 het levenslicht ziet, brengt modelleermogelijkheden en maakt het mogelijk om gui-code (graphical user interface) met gebruikmaking van Swing te laten werken met de Eclipse Java-ontwikkeltools. Het populaire Eclipse ontwikkelhulpmiddel heeft een andere manier voor het bouwen van de voorkant van een applicatie dan het door Sun ondersteunde Swing-systeem.

Netbeans 4.0

Tegelijk met Java One werd ook de Netbeans Software Day gehouden, waar Java-uitvinder James Gosling de nieuwste versie van de open broncode ontwikkeltool presenteerde. De Netbeans 4.0 geïntegreerde ontwikkelomgeving heeft de mogelijkheid om volledige J2EE-applicaties te bouwen, inclusief ondersteuning voor Enterprise Javabeans-technologie en webdiensten, en mobiele ontwikkelondersteuning. Daarnaast bevat deze versie een nieuwe Java-technologie prestatieprofiel gebaseerd op een technologie die in de Sun Labs is ontwikkeld. Hiermee kunnen ontwikkelaars makkelijk toegang krijgen tot de cpu en data over het gebruik van het geheugen. De bèta-versie van Netbeans 4.0 is eind deze maand verkrijgbaar.< BR> 
sites: http://Java.sun.com/j2se
http://www.sun.com/software/products/jscreator
http://www.netbeans.org


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-16T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.