Frits Kress (5 mei 1943 - 19 juni 2003)

Frits Kress, een van de oprichters van het Nederlandse softwarebedrijf Uniface, is op 19 juli na een lang ziekbed overleden. Kress was de grondlegger van de softwareontwikkelomgeving Uniface, dat de snelle productie mogelijk maakt van database-gestuurde applicaties. Uniface is sinds de overname door het Amerikaanse concern Compuware in 1994 een van de belangrijkste producten van dit bedrijf. De ontwikkeling van Uniface vindt nog steeds voornamelijk in Nederland plaats. Kress is zestig jaar geworden.

Uniface-bouwer Frits Kress hield van moeilijke opgaven. Uniface, gebouwd met een character user interface (chui), voor gebruik op bijvoorbeeld een VT100-terminal, werd begin jaren negentig door Kress gereed gemaakt voor Windows (versie 3.1) en Motif/Open Look (waarmee een grafische interface voor Unix gemaakt kan worden). Alle boeken over deze twee onderwerpen werden erbij gesleept en na een maand of anderhalf waren er min of meer werkende drivers. Uniface laten samenwerken met verschillende databases of geschikt maken voor OS2 ging op dezelfde manier, beschrijft Ruud Landman, een andere Uniface-ontwikkelaar van het eerste uur. "Hij beet zich daarin vast, op kantoor, thuis, overal."
Het ultieme voorbeeld is Uniface zelf - volgens Kress was zo'n programma niet te maken, laat staan dat er een markt voor was. Geheel vanzelfsprekend ging de softwarebouwer toch mee met Uniface-oprichter Bodo Douqué, zijn directeur bij softwarehuis Infonet. Volgens Douqué slaagde Uniface als product dankzij de softwarekennis van Kress.
Na de overname door Compuware bleef Kress werken aan Uniface. Hij boog zich over de optimalisatie ervan voor IBM mainframes en client/server-architecturen. Zo legde hij de basis voor het gebruik van toen nieuwe technieken als multi threading (het uitvoeren door een programma van meerdere taken tegelijk) en funneling (het uitvoeren van een keten opdrachten overdragen aan een andere processor).
Hij kon met iedereen overweg en zat tegelijkertijd het liefst achter zijn scherm om software te ontwerpen en te bouwen. Het in 1984 opgerichte Uniface had inmiddels meerdere ontwikkelaars in dienst. Als 'vice-president engineering' was Kress gewoon een van.
De kunst van het programmeren had hij zichzelf geleerd. "Cursussen had je dertig jaar geleden niet", aldus Landman. Kress' kennis was zo groot dat hij zonder al te veel voorontwerpen meteen werkende code produceerde. Dat had ook nadelen: enkele jaren later was het voor softwarecollega's een ingewikkelde puzzel om de code te ontcijferen en van begeleidend commentaar te voorzien. Landman: "Documentatie was niet onze stiel."
Voordrachten deed Kress liever niet. Wel dromden tijdens de gebruikerbijeenkomsten de andere techneuten om hem heen. De solist hield namelijk wel van gezelligheid, vertelt Landman. "Zijn aanstekelijke lach was net zo kenmerkend als zijn harde werken." Voor personeelsbijeenkomsten, zoals het uitstapje naar Corfu of de boottocht door de Adriatische Zee, kwam hij altijd achter de terminal vandaan, om er bij terugkomst meteen weer achter te duiken. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-18T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.