ISO werkt aan standaard procesbeheersing

Origin: 'Interesse in het verbeteren van processen groeit'

Begin 1998 publiceert ISO (International Standards Organization) een rapport waarin de resultaten van het Spice-project opgenomen zijn. Met als doel het neerzetten van een nieuwe standaard om systeemontwikkeling te beheersen.

Spice (Software Process Improvement Capability dEtermination) bevat een referentiemodel: een beschrijving van een 'ideaal' software-ontwikkelproces, en een raamwerk voor het beoordelen van de status van een specifiek softwareproces. Dit model is volgens Ger Fischer, senior consultant bij Origin, veel flexibeler dan het concurrerende Capability Maturity Model (CMM). "Het Spice-model biedt meer mogelijkheden om de theorie op de praktijk aan te laten sluiten. Terwijl het CMM blind voorschrijft wat je als organisatie moet doen", aldus Fischer.

Gat in theorie

In de dagelijkse praktijk van software-ontwikkeling kampt men al sinds het begin met een aantal fundamentele problemen. Automatiseringsprojecten worden zelden voor het oorspronkelijke budget en binnen de gestelde levertijd afgerond. Bovendien is de kwaliteit van de software laag, waardoor onderhoud van software vele malen duurder is en meer tijd vergt dan het bouwen van de eerste versie.
Methoden en technieken in de systeemontwikkeling zijn gericht op het ontwerpen en bouwen van nieuwe software, terwijl 70 à 80 procent van de inspanningen gaat zitten in het onderhoud van bestaande software. Daarnaast concentreren alle werkwijzen zich op het verloop van één individueel project en niet op het algemene proces. Fischer spreekt van een gat in de theorievorming. "Het uitvoeren van een knelpuntenanalyse is tegenwoordig het probleem niet meer. Het definiëren en uitvoeren van de verbeteracties zijn de zaken die voor problemen zorgen", aldus Fischer, die ook verbonden is aan het Nederlandse netwerk voor verbetering van het softwareproces (Spider).

Commitment

Alle betrokkenen van de noodzaak overtuigen om processen te verbeteren is van cruciaal belang wil zo'n reorganisatie slagen. Financieel en inhoudelijk commitment van het management is echter de eerste voorwaarde om het project van de grond te krijgen.
Fischer constateert in de IT-industrie een toename van omvang en aantal projecten ter verbetering van processen. Bij Origin worden meer van dit type projecten uitgevoerd en bovendien merkt Fischer op dat Spider aan populariteit wint. "Dat heeft te maken met de grotere bekendheid van de modellen, zoals het CMM, Bootstrap en vanaf 1998 Spice", aldus Fischer. Verder meldt hij dat het beheersen van processen in bepaalde branches wordt vereist: "Het Amerikaanse ministerie van Defensie eist van zijn softwareleveranciers dat ze werken volgens niveau drie van het CMM. Dit brengt een sneeuwbaleffect in de industrie teweeg."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.