Botsing der culturen

Ontwikkelaars moeten met minder budget bestaande applicaties of data daaruit geschikt maken voor integraal samenwerkende organisaties. Daarbij botsen de culturen van Cobol-programmeurs en de 'nieuwe' Java- of .Net-ontwikkelaars.

Jim Duggan, vice-president van onderzoeksbureau Gartner, gaat in op de veranderende rol van applicatieontwikkelaars. In plaats van een eenvoudige 'codeschrijver' komt de 'codesamensteller' in beeld. Die voegt bestaande code uit diverse bronnen samen tot een applicatie die voldoet aan de bedrijfsdoeleinden. Daarbij moet hij zelf zorgen voor passende 'lijm'. Applicatie-integratie is zo op te vatten als samenwerkingsplatform tussen pakketsoftware (crm, scm en erp) en legacy toepassingen, eventueel gekoppeld aan uitbestede softwareontwikkeling.

Verwaarlozen

Ondernemingen hebben te maken met mainframeapplicaties en Microsoft- en Unix-toepassingen. "Integratie van deze onverenigbare bronnen van applicatieontwikkeling en nieuwe en unieke webdiensten vormen de grootste uitdaging voor de meeste organisaties", stelt Duggan. "Daarbij komt een cultureel verschil naar boven tussen traditionele ontwikkelaars en de nieuwe die gewend zijn in componenten te denken. It-organisaties moeten zich niet verkijken op dit cultuurverschil. Het kan projecten de das omdoen."
Hoewel grote bedrijfskritische applicaties nog blijven voortbestaan, hebben zij geen eeuwigheidswaarde. Duggan verwacht dat in 2003 minstens 40 procent van de ondernemingen de architectuur van de kerntoepassingen op de schop neemt, tegen 5 procent in 2000. "Bedrijven zullen ervaren dat hun bedrijfsprocessen - ontworpen toen telefoons, faxen en telexen nog de enige wijdverbreide media waren - en hun applicaties - geïmplementeerd toen pc's en 3270's de enige invoerapparaten waren en online systemen makkelijk voor een paar uur konden worden stil gelegd - niet meer toereikend zijn. Zij gaan hun processen herontwerpen rond nieuwe bedrijfsmodellen die internet als spil hebben, om aldus webdiensten te kunnen aanbieden of benutten."
Gartner heeft wereldwijd 1900 ceo's gesproken om een beeld te krijgen van de uitdagingen waarvoor zij staan. Velen (43 procent) zijn bang niet de mensen te kunnen inhuren met de juiste kennis en vaardigheden. 42 procent maakt zich zorgen over het trainen (lees: herscholen) van bestaand it-personeel. Logisch gezien de bedrijfsonderwerpen die ze het belangrijkst vinden: integratie van nieuwe applicaties met legacy-systemen (47 procent) en integratie met pakketsoftware. De integratie met geërfde systemen noemt 13 procent de grootste zorg. Gartner hamert erop vooral geld en tijd uit te trekken om personeel bij te scholen. De onderzoekers krijgen de indruk dat bedrijven dit verwaarlozen.

Taai werk

De omslag naar een combinatie van traditionele en e-bedrijfsvoering vergt veel van ontwikkelaars. Duggan heeft daarom gekeken naar de tijdsbesteding van programmeurs. Zij besteden 19 procent van hun tijd aan code genereren. Aan documentatie gaat 6 procent op, aan testen en foutenherstel 28 procent en aan code analyseren 47 procent. Vooral bij die analyse kunnen ontwikkelaars steun gebruiken. Dat gebeurt in de vorm van software dat het taaie werk uit handen neemt. Dit gereedschap was in zwang om het millenniumprobleem op te lossen. Gartner heeft op dit vlak een van zijn magic quadrants opgesteld. Cast en Netron zijn leiders, uitgedaagd door concurrenten als IBM, Trinity Millennium, Sapiens en Intercomp.
Wat data-mining is voor bestuurders van organisaties, is applicatie-mining voor ontwikkelaars: met software betekenisvolle informatie halen uit een brei van data of regels code. Niet alle legacy systemen zijn goed gedocumenteerd en vaak hebben programmeurs aanwijzingen in de code zelf opgenomen.
Cast levert een applicatie-mining suite met de onderdelen 'kennismanagement', 'veranderingssimulatie' en 'diagnose'. CZ Groep, in grootte de derde gezondheidsverzekeraar in Nederland, heeft Cast gebruikt om nieuwe applicaties te bouwen. Volgens Jeroen Kuijlen van CZ heeft applicatie-mining hem tijd gescheeld. "In een van onze extranet applicaties moest een speciaal type veld worden uitgebreid en omgezet in een ander type. Gewoonlijk zou een analyse twee dagen in beslag nemen. Met Cast deden we het in een uur."
 
Teus Molenaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-05T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.