Java komt stapje dichter bij echte standaardisatie

Suns grip lijkt echter tanende

De European Computer Manufacturers Association (Ecma) heeft de Java-technologie van Sun Microsystems met een meerderheidsstem aangenomen als standaard-in-wording. Deze standaardisatiegroep zal zijn goedgekeurde specificatie indienen bij de International Standards Organisation (ISO) die het wellicht dit jaar nog ratificeert.

Voor dat doel heeft de Ecma nu een technische commissie (TC41) benoemd die de specificatie voor Java verder moet uitwerken. Deze erkenning van Suns Java-technologie heeft echter ook een keerzijde. Volgens het oorspronkelijke voorstel van het bedrijf zou de Ecma opereren volgens richtlijnen die Sun zou opstellen. De standaardisatie-organisatie heeft zijn technische commissie echter vrijgesteld van die richtlijnen. Sun lijkt dus enige controle over Java uit handen te geven.

Microsoft vóór

De stemming waarmee de Ecma het voorstel aannam, was enigszins verrassend. Sun, Intel en - opvallend genoeg - Microsoft kozen vóór de acceptatie van Java, terwijl Hewlett-Packard en NEC zich onthielden van een keuze. Compaq stemde tegen het voorstel. De plotselinge steun van Java-tegenstander Microsoft is echter niet geheel onbaatzuchtig. Het bedrijf wil namelijk eigen verbeteringen toevoegen aan Java. "We hebben al een lijst met voorstellen die we willen indienen", zegt Microsoft-afgevaardigde John Montgomery. Het bedrijf wil zijn wensen officieel kenbaar maken op de eerste bijeenkomst van de Ecma-commissie, die op 11 augustus plaatsvindt.
Jim Mitchell, vice-president bij Sun, vreest dat de verbeteringen van Microsoft neerkomen op meer vervuiling van het Java-platform. Hij zegt dat zijn bedrijf nog steeds de rechten heeft op de technologie en dat het niet verder zal gaan met het Ecma-standaardisatieproces indien Microsoft de specificatie weet te belasten met diens eigen technologie. Montgomery ziet hierin een mogelijk struikelblok: "Er zijn nog wel enkele lastige punten die in toekomstige bijeenkomsten uitgepraat moeten worden. Het is met name nog niet duidelijk hoe Sun de Ecma zal toestaan gebruik te maken van zijn intellectuele auteursrecht op Java."  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.