G5-processor van IBM moderniseert Macintosh-platform

Apple maakt sprong voorwaarts

Apple onthulde begin deze week nieuwe Macintosh-computers met de G5-processor. Die chip, Powerpc 970, is ontwikkeld en geproduceerd door IBM. Dankzij deze hulp kan Apple de concurrentie met het pc-platform weer aan.

  
President Steve Jobs onthulde Mac OS X10.3, Panther.
De Mac-producent onthulde zijn nieuwe hardware, en software, op de Developers Conference die deze week plaatsvond in San Francisco. Daar presenteerde Apple-president Steve Jobs de G5-computers, versie 10.3 (Panther) van Mac OS X, een nieuw pakket ontwikkelhulpmiddelen genaamd Xcode, en versie 1.0 van de webbrowser Safari.
Jobs gaf ook een voorbeschouwing van de serveruitvoering van Panther. Terwijl de leverancier zich op de borst slaat voor de wel honderd verbeteringen in Panther, krijgt de servervariant daar nog eens extra functionaliteit bovenop. Daaronder bevinden zich automatische instelling, een directory server, de Apache-webserver, een geheel vernieuwde mailserver, versie 3 van de Samba-bestandsserver voor Linux, Mac en Windows, en de Jboss-applicatieserver. Veel van deze serversoftware is open source.

Hardwaregeweld

De nieuwe G5-chips, die 32- en 64-bit software draaien, werken op kloksnelheden van 1,6, 1,8 en 2,0 GHz. Laatstgenoemde is vooralsnog alleen verkrijgbaar in een dualprocessor-machine. De processoren hebben een 1 GHz-systeembus voor communicatie met de overige componenten, waaronder 400 MHz DDR-geheugen en een AGP 8x-poort.

  
Apple lanceerde zijn nieuwe G5-machines met Powerpc 970-processoren.
Apple start de G5-leveringen in augustus. Uit tests blijkt al dat de machines bijna net zo goed en soms beter presteren dan hoger geklokte Intel-processoren. De dualprocessor-Mac neemt hierbij het voortouw. Naar schatting komt IBM over een jaar met een 3 GHz-uitvoering van de 970-chip. In augustus vorig jaar was al bekend dat IBM een desktopuitvoering van zijn serverprocessor Power4 ontwikkelde voor Apple.

64-bit desktop

De Macintosh-fabrikant claimt dat dit 's werelds eerste 64-bit desktopprocessor is en bovendien de snelste 64-bit processor ooit. Intel zet zijn 64-bit Itanium-processoren in voor servers en werkstations, terwijl AMD's semi-64-bit Hammer-chips nu alleen in een serveruitvoering (Opteron) beschikbaar is. De desktopuitvoering (Athlon64) komt in september. Microsoft komt rond die tijd met een Windows-uitvoering die aangepast is voor de Hammer-architectuur.
De migratie naar het op Unix gebaseerde Mac OS X verloopt volgens Apple voorspoedig. Het bedrijf telt nu zeven miljoen OS X-gebruikers in zijn klantenbestand. Het aantal programma's voor het nieuwe besturingssysteem is het afgelopen jaar verdubbeld naar zesduizend, aldus de Mac-leverancier. Het opvallendst is het dtp-pakket Quark Express 6, dat pas vorige maand uitkwam. OS X verscheen in januari 2001, na zes maanden uitstel, op de markt.< BR> 
IBM biedt Apple processor:
http://www.computable.nl/artikels/archief2/d33jb2lt.htm


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.