Puntje op de iSeries

De 'architectuur'-wortels van de huidige IBM iSeries mogen dan al bijna dertig jaar oud zijn, maar dat weerhoudt hun geestelijke vader - Frank Soltis - niet om haast lyrisch te worden over de toekomst van het systeem.

iSeries en security
De AS/400-iSeries omgeving heeft door zijn nauwe integratie en sterke controlemogelijkheden ook een sterke ingebouwde beveiliging. Zo zijn er strikte beperkingen inzake wie wat mag uitvoeren, tot op het instructieniveau. Bovendien zijn ook faciliteiten ingebouwd tegen aanvallen van buitenaf, zoals trojanen en dies meer (en dat al in versies van OS/400).
Die toekomst schuilt in de 'i' van iSeries (of eServer i5), die staat voor 'integration'. "Als je zelf de stukken van je systeem wilt kopen en bij elkaar wilt plakken, kun je dat rustig doen," stelt Frank Soltis, "maar de iSeries maakt je het leven wel makkelijker door alles geïntegreerd en wel te bieden." Zelfs de nieuwste systemen kunnen op dit gebied nog niet aan de iSeries tippen, aldus Soltis.

Gegarandeerd goedkoper

Ondanks een hoger initieel kostenplaatje vertaalt zich dat meteen ook in it-kosten die "voor een iSeries minder is dan één percent van de omzet. En dat is hardware, software, personeel, support en services samen." Zo stelt Soltis onder meer dat door de integratie van het databasesysteem in de AS/400-iSeries-omgeving de behoefte aan een afzonderlijke databasebeheerder verdwijnt: niet onbelangrijk, want "probeer die maar vandaag te vinden", klinkt het droogjes. Voorts maakt hij zich sterk dat de operationele kosten van een Windows-omgeving nooit onder één procent van de omzet gaat.
Ook wat betreft nieuwe(re) ontwikkelingen, zoals 'scaling out' (het samenvoegen van steeds meer systemen in een cluster of racks), kan de iSeries zijn mannetje staan, meent Soltis. "Zelfs in de nieuwste omgevingen plug je niet zomaar een 'blade' in zonder configuratie en personeelskosten!"
Kortom, als je het vanuit het standpunt van de chief financial officer bekijkt, "bestaat er geen twijfel over de keuze!"
De iSeries helpt tevens kosten besparen in andere omgevingen, door de mogelijkheid om andere omgevingen in het platform te integreren. Zo kunnen ook Intel-gesteunde systemen in de iSeries-omgeving worden ingevoegd en zelfs gebruik maken van de iSeries 'resources' (zoals opslag). IBM heeft dan ook nieuwe klanten voor de iSeries ('greenfield'-klanten die voordien géén iSeries hadden, onderstreept Soltis) binnen kunnen halen die in het geheel géén AS/400-type toepassingen wilden draaien. Nee, ze kochten de iSeries "voor het consolideren en beheren van Linux en Windows-systemen."
De iSeries bevat overigens nu ook een 'Hypervisor'-laag (in de iSeries firmware) zodat op een zelfde systeem meerdere besturingssystemen tegelijkertijd kunnen worden gedraaid. Gecombineerd met de 'dynamische' Lpar-(partitionerings)faciliteit moet dit een maximaal flexibel gebruik van de systeemmiddelen garanderen. Soltis ziet dit overigens als een vorm van 'grid computing', waarbij beschikbaar verwerkingsvermogen en andere systeemmiddelen in dezelfde 'box' worden gedeeld. Hij laat overigens niet na op te merken dat IBM's omgeving voor grid computing overigens wordt beheerd door een iSeries.

Convergentie

Door de jaren heen heeft het AS/400-iSeries gamma ook een rol gespeeld in de hardware-convergentie bij IBM. Waren de AS/400 en AIX-(Unix)-systemen ooit duidelijk verschillende hardwareomgevingen, dan zijn de huidige iSeries en pSeries (AIX) wezenlijk dezelfde Power-gesteunde 'dozen'. Ondertussen evolueert ook de zSeries mainframe-familie naar deze hardware, zodat "het concept van gemeenschappelijke hardware voor alle platformen steeds naderbij komt." Niet zo onlogisch, want Soltis rekent voor dat "vijftig procent van alle pSeries en iSeries systemen bij mainframegebruikers staan, terwijl veel iSeries-gebruikers ook Unix-systemen hebben. Uiteindelijk zal de klant gewoon na levering van de hardware beslissen met welke besturingsomgeving hij het systeem gaat 'personaliseren'. "De verschillende namen van pSeries en iSeries worden wel behouden, omdat het nadere klantengroepen betreft", aldus Soltis.
De convergentie resulteert in een verhoogde bedrijfszekerheid die nog moet toenemen door het streven naar 'autonomic computing'. Dat betreft de mogelijkheid van zelfherstellende systemen door middel van meer redundantie in de chips en hardware, gekoppeld aan hiermee nauw verweven beheercode.

iSeries en high-availability
Hoewel de iSeries al jaar en dag bekend staat als een bedrijfszeker systeem, bestaan er wel specifieke 'high availabilty' producten, zoals onder meer van Vision solutions (een bedrijf dat onlangs een Europese tour met Frank Soltis organiseerde). Waarom die niet meteen in het besturingssysteem inbouwen, gezien IBM's inzicht in hoe een systeem zich moet gedragen? "Nee," zegt Soltis, "we doen dit in samenwerking met partners die oplossingen bieden. Met een inzicht in de mensen, de processen die bij zo'n oplossing betrokken en nodig zijn. IBM bouwt technologieën en geen 'solutions'."
"Veel van deze code wordt in Rochester, (de geboorteplaats van de S/38, AS/400, iSeries) geschreven", merkt Soltis op, daarbij ook verwijzend naar de goede reputatie van de iSeries inzake bedrijfszekerheid.

Systeemdesign op de eerste plaats

De lange carrière van de iSeries heeft ook te maken met de bedoeling om vanaf het begin chips en beheersoftware nauw met elkaar te verweven, want hierdoor was het makkelijker een optimaal systeemdesign te produceren. "De wedren om meer kloksnelheid heeft nu wel zijn beloop gehad", meent Soltis, "en eigenlijk is het veel belangrijker te kijken naar het systeemdesign als je een chip ontwerpt. Men streefde te vaak naar technologische primeurs, die dan maar over het muurtje naar de systeemmensen werden gegooid. IBM bevindt zich vandaag in een unieke positie door zowel de systeemhardware als de systeemsoftware zelf te doen." Met dan een 'lock in' tot gevolg, een terugkeer naar de tijd van 'bedrijfseigen' systemen? "Nee," countert Soltis, "we maken dit open source zodat een ander besturingssysteem ook van deze systeemfaciliteiten gebruik kan maken."

Succes in China

Blijft natuurlijk de eeuwige vraag waarom de AS/400-iSeries zo weinig weerklank vindt, in het bijzonder bij de jongeren? Waarop het even eeuwige antwoord komt dat de desktop natuurlijk in handen is van Windows... Maar, klinkt het, de 'cheque book guys' kopen nog middelgrote systemen!
Blijkbaar geldt dat ook in landen met beperkte ict-resources, want volgens Soltis scoort de iSeries momenteel erg goed in China. En in sectoren waar geld een grote rol speelt, zoals banken, financiële instellingen, maar ook casino's. Er blijken trouwens ook behoorlijk wat bedrijven met tijdkritische activiteiten een beroep te doen op iSeries-systemen voor de productie/processturing. "Bij IBM Manufacturing draait alles op iSeries", vermeldt hij nog lachend.
 
Leesvoer
"Fortress Rochester, the inside story of the IBM iSeries" Frank Soltis. Uitgegeven in 2001, maar nog steeds voortreffelijk als informatiebron over de architectuur, filosofie en geschiedenis van de S/38-AS/400-iSeries.
Op http://www.redbooks.ibm.com vindt men teven pdf-versies van technische beschrijvingen als 'IBM eServer i5 and iSeries System Handbook'.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-01T00:00:00.000Z Guy Kindermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.