Nieuwe open source database geen concurrent

Open source databaseproducent Mysql en de Nederlandse Ingresgebruikers reageren positief op het vrijgeven van de Ingresbroncode. Een concurrent is het niet, zegt Mysql. De Ingresgebruikersgroep rekent juist op ledenaanwas.

Zack Urlocker, marketing manager voor Mysql reageert op gemailde vragen: "Dat CA zich zo op het gebied van open source begeeft, is geweldig. Het bewijst dat dit type software in toenemende mate geaccepteerd raakt." Hij hoopt dat meer bedrijven hun legacy-producten zo openbaren.
Urlocker vindt Ingres (ontwikkeld aan de Universiteit van Californië Berkeley) de grootvader van veel database-technieken. Het stond volgens hem onder meer aan de wieg van Informix en Sybase. "We zijn Michael Stonebraker veel verschuldigd voor het ontwikkelen van Ingres en later Postgres."
Volgens hem zijn er niet veel Ingres-klanten over. Dat Ingres met een variant op de Apache-licentie beschikbaar komt, geeft deze gebruikers wel meer flexibiliteit. "Ook voor het ervan weg migreren."
"Het is niet per se een concurrent. Wij zijn snel, betrouwbaar, eenvoudig te beheren, en draaien op twintig verschillende platformen. Het aantal bedrijven dat onze database ondersteunt is groot, en groeiende."

Onderhoudscontract

Tjerk Post, voorzitter van de Nederlandse Ingresgebruikersgroep (Iugn) ziet evenmin slechte kanten aan de openbaarmaking. "Ik vind het juist heel positief nieuws." CA is volgens hem nooit zo goed geweest in het maken van reclame voor Ingres. Hij vindt het een slimme zet van Mark Barrenechea, bij CA een van de hoogst geplaatste softwareontwikkelaars.
In Nederland werden er volgens Post door CA niet veel nieuwe gebruikers geworven voor Ingres. De database, nu op versie 2.6, komt ook niet op veel lijstjes voor, vermoedt hij. "De keuze voor een database wordt genomen op basis van de applicaties die erop draaien. Er zijn veel meer producten die werken op bijvoorbeeld Oracle. SAP is daar onder andere een belangrijke trekker voor." De gebruikersgroep is wel stabiel, met zo'n vijftig bedrijflidmaatschappen.
Post verwacht dat er meer toepassingen gemaakt worden die draaien op de volgende openbare versie van Ingres, release 3. Bijna alle producten uit CA's voorraad die werken op een database, kunnen dat met Ingres. Die paar die dat nog niet doen, kunnen dat binnenkort ook. De voorzitter van de gebruikersgroep hoopt dat onder meer SAP zich voor de combinatie met Ingres aanpast. "Gebruikers kunnen namelijk met CA onderhoudscontracten afsluiten. Ik denk dus dat er bedrijven zijn die hun voorkeurslijstje gaan bijstellen."
Database en -applicatiefabrikant Oracle is niet onder de indruk van CA's beslissing. Het bedrijf wijst naar cijfers van IDC. Daaruit blijkt dat Oracle een marktaandeel heeft van 39,8 procent, tegenover Ingres 0,4 procent. Bovendien groeit de omzet van Oracle en daalt die van CA, zo stelt Hans Bos, marketing manager bij Oracle: "Ingres is aan het verdwijnen. De stap van CA om het als open source aan te bieden zal de dalende trend niet kunnen omkeren."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.