CMG brengt hapklare ontwikkelprocessen

Systeemintegrator CMG heeft een onderzoekscentrum ingericht dat ontwikkelaars een steuntje in de rug gaat geven bij het beheersen van systeemontwikkeling. Op basis van ervaringskennis wil projectleider Klaas Wijbrans van het Mission Critical Systems Research Centre van CMG Den Haag theoretische methoden en technieken toepasbaar maken voor de praktijk.

Naast intern gebruik gaat de onderneming 'hapklare' ontwikkelprocessen bij klanten aan de man brengen. Het aanbod bestaat uit advies op het gebied van methoden en technieken, training van gebruikers en ondersteuning van de ontwikkelorganisatie op langere termijn. "Bedrijven kunnen op deze manier zonder al te grote hobbels werken aan procesbeheersing", meent Wijbrans.

Hot item

Procesbeheersing van systeemontwikkeling is al jaren een hot item, zeker voor bedrijfskritische systemen. De praktische toepassing van concepten als het CMM (Capability Maturity Model) blijken in de praktijk echter niet of nauwelijks uit de verf te komen. Wijbrans spreekt over een aantal bijzonder stijle leercurves. Bij de uitvoering van een driejarig project voor de automatisering van de stormvloedkering Nieuwe Waterweg - wat als zeer bedrijfskritisch beschouwd wordt - heeft CMG veel ervaring opgedaan op het gebied van methoden en technieken voor het betrouwbaar ontwerpen van software.
"Het CMM vertelt alleen wat je moet doen. In het centrum onderzoeken we hoe je dat moet doen." In de software-industrie bestaan geen silver bullits, maar het initiatief van CMG kan voor het bedrijf zelf en voor de branche een stap in de goede richting betekenen. Wijbrans hoopt met het centrum een bijdrage te kunnen leveren aan de volwassenheid van de professie. Systeemontwikkeling zou daarmee minder persoonsafhankelijk kunnen worden.  RV
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-05T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.