XML-strategie Software AG werpt eindelijk vruchten af

XML-strategie Software AG werpt eindelijk vruchten af

Vorige week organiseerde Software AG in München zijn jaarlijkse gebruikerscongres. Daar bleek dat het bedrijf erin is geslaagd om met het XML-platform Tamino zijn voet stevig tussen de deur te krijgen bij de grootste leveranciers van applicatieservers. Naast de al eerder bekend gemaakte samenwerking met IBM zijn nu ook overeenkomsten gesloten met Bea Systems en Hewlett-Packard.

Software AG draait voor meer dan 60 procent op de traditionele producten Adabas en Natural, maar het aandeel van de nieuwe e-handelssoftware neemt snel toe. Het XML-platform Tamino en de Entirex integratiesoftware hadden in het eerste kwartaal van dit jaar een aandeel van ruim 30 procent in de omzet. Tegelijkertijd is Software AG erin geslaagd het grootste deel van de markt voor internet middleware af te dekken met een reeks opvallende samenwerkingsovereenkomsten.
IBM Global Services zal vanaf 1 juli de Tamino XML-database gaan verkopen bij de Websphere-suite. Ook de grootste concurrent van IBM op de applicatieserver-markt, Bea Systems, gaat in zee met de Duitse ontwikkelaar door Weblogic met Tamino op de markt te zetten. Hewlett Packard heeft eveneens aangekondigd zijn Bluestone applicatieserver te combineren met Tamino.
Ceo Erich Königs kon in zijn openingstoespraak dan ook opgelucht constateren dat Software AG een turbulent jaar heeft overleefd, én dat XML het gered heeft als standaard. De toon was vriendelijker dan een jaar geleden, toen Königs uithaalde naar de vakpers en Java-ontwikkelaars. Zij zouden er de oorzaak van zijn geweest dat de verovering van de XML-markt niet snel genoeg ging. Vooral de verkoop van Java-ontwikkeltool Bolero viel vorig jaar tegen.

Schaalbaar

Königs herhaalde dat Software AG de oude kroonjuwelen Adabas en Natural "voor altijd" zal blijven ondersteunen. Zo is Adabas 7.12 ondertussen voor alle platformen beschikbaar. Maar de nadruk lag vorige week in München op het Tamino-platform, dat volgens Königs nu draait in 260 installaties. Ook dit product probeert de ontwikkelaar zo schaalbaar mogelijk te houden. Enkele weken geleden kwam daarom Tamino voor OS 390 op de markt. Bovendien werkt Software AG, dat zijn wortels heeft in de mainframemarkt, samen met Microsoft in Bizztalk en .Net. In deze projecten heeft Microsoft XML nadrukkelijk omarmd als standaard.
Königs ging in zijn keynote nog even in op een curieus experiment. Hoewel Software AG zich traditioneel bezig houdt met infrastructuur-software, heeft het een applicatie ontworpen voor mobiele handel. Het gaat om Mobilfact, een toepassing voor WAP die speciaal geschreven is voor de gezondheidszorg.
Königs presenteerde dit product duidelijk als een proefballon: "We zien wel hoe het gaat." Software AG probeert hiermee wel op de m-commercie-trein te springen, maar heeft zelf de nodige twijfels over de haalbaarheid. Königs: "Het grote probleem is dat de infrastructuur er nog niet is. WAP heeft allerlei beperkingen. Umts is veel beter, maar dat komt op zijn vroegst pas over twee jaar."

Technologisch gedreven

Met vele partners is de band nieuw. Software AG heeft lange tijd geopereerd als een sterk technologisch gedreven bedrijf. Directeur Nederland Dietmar Thielen: "We hebben teruggetrokken geleefd. Dat komt mogelijk door onze oude instelling. Het nieuwe managementteam heeft daar nu een eind aan gemaakt, en het bedrijf wakker geschud. Vroeger vonden we dat we het zelf moesten bouwen als het met een pc te maken had. Onze doelstelling is nu om minimaal 15 procent via partners te doen. Over drie of vier jaar moet dat 50 procent zijn."
De presentatie van Software AG kan volgens Thielen nog beter: "Tevreden ben je daarover nooit. Maar de afgelopen twaalf maanden is duidelijk sprake geweest van een trendwijziging. Software AG wordt niet meer geassocieerd met oubolligheid maar met XML. We zijn bekender, maar nu moeten de mensen nog weten wat we precies doen."
Thielen ziet parallelle overeenkomsten met bedrijven die elkaar onderling fel beconcurreren, zoals IBM en Bea, niet als een probleem. "Die partners zijn er van overtuigd dat Tamino de beste keuze is. Het alternatief is dat ze zelf een native XML-server moeten ontwikkelen. Dat zal ook wel gebeuren, maar dan hebben wij nog altijd een forse voorsprong. Soms concurreer je, soms vul je elkaar aan." Deze promiscuïteit van de markt schrijft hij toe aan de gewijzigde houding van gebruikers. "Vroeger wilden klanten één leverancier, van wie ze alles afnamen. Door het opkomen van open standaarden is dat veranderd."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-08T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.