Gebruikers meten kwaliteit software

UTRECHT - "Kwaliteit van software betekent meer dan het aantal fouten dat na oplevering wordt gevonden." Dit zegt Bob van Zeist, redacteur van het boek Kwaliteit van Softwareprodukten. Het boek gaat over de bruikbaarheid van het Extended ISO-model om hoogwaardige software te bouwen.

Het eerste exemplaar van het boek is deze week aan Fenit-voorzitter D. Eykel uitgereikt. Acht organisaties waaronder Aegon, EDS-CVI, Ordina, Kema en Rijkswaterstaat hebben een zestal proeven uitgevoerd om de bruikbaarheid van het Extended ISO-model voor de praktijk te bepalen. Het boek doet verslag van hun ervaringen.
Samensteller Bob van Zeist, die namens het Software Engineering Research Center (Serc), dit zogenaamde Quint-project begeleidde, stelt in een toelichting: "Nog steeds wordt er door de ontwikkelaars van software over de kwaliteit van hun produkten gesproken in termen van het aantal fouten dat na uitgave door gebruikers wordt gevonden. Het Extended ISO-model, maar vooral de ervaringen van gebruikers met de toepassing van dit model laten zien dat software kwaliteit meer inhoud voor gebruikers."
De kwaliteitskenmerken van software-pakketten die onder ISO-9126 worden gedefinieerd zijn functionaliteit, bruikbaarheid, efficiency, betrouwbaarheid, onderhoudbaarheid en openheid (portability). Deze worden weer opgesplitst. In het kader van het Quint-project zijn hier nog een elftal eigenschappen aan toegevoegd.
Van Zeist: "Het boek vormt een praktische handleiding voor mensen die op zoek zijn naar praktische aanwijzingen om de kwaliteit van software te verbeteren. Meer informatie is ver kri jgbaar bij: http://www.serc.nl/projects/quint. MP

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-31T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.