Nieuwe server-uitvoering van Mac OS X maakt debuut

Nieuwe server-uitvoering van Mac OS X maakt debuut

Apple Computer werkt in relatieve stilte aan de server-uitvoering van zijn op Unix gebaseerde Mac OS X (waarbij de Romeinse X voor versie 10 staat). Die zwaardere uitvoering van het besturingssysteem verscheen vorige week in een nieuwe versie. De softwareaankondiging is vergezeld van twee nieuwe hardwareconfiguraties met één of twee 533 MHz Power-PC G4 -processoren.

De marketingaandacht van zowel de Macintosh-producent zelf als van diens - potentiële - gebruikers is voornamelijk gericht op de desktop-uitvoering van Max OS X. Dat besturingssysteem vertegenwoordigt met zijn Unix-basis, bestaande uit het open source FreeBSD en de met Next opgekochte Mach-kernel (tezamen Darwin geheten), namelijk een forse overstap.
Werkstationfabrikant Next is het bedrijf dat Apple-medeoprichter Steve Jobs stichtte nadat hij eind 1985 door de directieraad van 'zijn' bedrijf was uitgestoten. Apple nam dit bedrijf, inclusief Jobs en Unix-besturingssysteem, in 1996 over. De Unix-kern van het Nextstep OS moest al enkele jaren terug fungeren als basis voor een geheel nieuw Macintosh-besturingssysteem, maar dat plan heeft geleden onder vertragingen en koerswijzigingen.

Onderwijsbastion

Apple mikt met de server-uitvoering, officieel Mac OS X Server 10.0 geheten, op de onderwijswereld, waar het bedrijf nog altijd een goede positie inneemt, alsook de netwerkmarkt en webindustrie. Die laatstgenoemde twee doelen omvatten gebruik van het serverplatform voor netwerkbeheer, het ontwerpen van websites en het draaien daarvan.
Beide Mac OS X uitvoeringen zijn gebaseerd op dezelfde kern, waardoor het nu lijkt alsof Apple het voorbeeld van Microsoft met zijn Windows NT (tegenwoordig Windows 2000 geheten) volgt. Mac OS X Server is - net zoals het bedrijfsgerichte NT - voorzien van enkele uitbreidingen, met name op het gebied van netwerken en systeembeheer. Hieronder bevinden zich ondersteuning voor Java Servlets (server-programmaatjes in Sun Microsystems' programmeertaal Java).
Daarnaast heeft Apple's serverbesturingssysteem mogelijkheden voor het detecteren en opvangen van fouten in essentiële serverdiensten. De leverancier roomt dit servergeheel af met diverse eigen applicaties, waaronder Webobjects 5 voor het installeren van netwerkapplicaties, Quicktime Streaming Server voor multimedia-uitzendingen, en Netboot en Macintosh Manager voor het op afstand beheren van Mac-computers.

Water

Het opvallendste verschil met de voorgaande serverversie is het feit dat Apple de kleurrijke Aqua-gebruikersinterface tot standaard heeft verheven. Dit omvat ook de beheerhulpmiddelen en de toegevoegde serverapplicaties. Zo gebruikt het nieuwe Mac OS X Server een aan het platform aangepaste (native) mailserver in plaats van de Unix-standaard Sendmail die bij de betaversies van het besturingssysteem dienst deden.
Ondertussen loopt Apple voor op schema met het Mac OS X. Tijdens de lancering van die veel uitgestelde software in maart dit jaar zei president Steve Jobs dat de verbeterde server-variant eind juni zou uitkomen. De eerste, vroege versie van Mac OS X Server is in januari 1999 onthuld, toen nog zonder de Aqua-interface en niet compatibel met bestaande Mac-applicaties.
Verder beloofde Jobs dat de desktop-uitvoering vanaf juli meegeleverd wordt met nieuwe Mac-systemen. Dat is echter nu al het geval, zij het naast het huidige Mac OS 9, dat nog altijd het standaardbesturingssysteem is. Critici wijten dit aan het gebrek aan specifieke, geoptimaliseerde drivers en applicaties voor die nieuwe besturingssoftware.
 
 
Energiezuinige G4 Plus-processor
Chipproducent Motorola heeft vorige week een nieuwe loot aan zijn Power-PC processorreeks onthuld. Het betreft hier een energiezuinige uitvoering van het huidige topmodel Power-PC 7450, beter bekend als G4 Plus. Afnemer Apple heeft lang op die snellere processor moeten wachten. De nieuwe variant, 7440, heeft een kernspanning van 1,5 Volt, terwijl de G4 Plus 1,8 Volt nodig heeft. Hierdoor ligt het energieverbruik van de 600 MHz-uitvoering op 11,4 Watt, terwijl de 533 MHz G4 Plus wel 14 Watt verbruikt, aldus fabrikant Motorola. De energiezuinige uitvoering van de reguliere G4, 7410, verbruikt echter slechts 5 Watt om zijn topsnelheid van 500 MHz te bereiken. De nieuwe 7440 komt in het vierde kwartaal van dit jaar uit op kloksnelheden van 600 en 700 MHz. Deze processor ontbeert de externe L3-cache van voorganger 7450, maar is wel voorzien van een 133 MHz systeembus naar het geheugen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.