Progress groeit dankzij mkb

Progress, fabrikant van databasesoftware en ontwikkelgereedschappen, heeft zijn lot verbonden aan dat van softwareontwikkelaars voor het midden- en kleinbedrijf. De strategie werkt: het bedrijf heeft weinig last van de economische tegenwind en breidt de diensten uit met overnames.

Op basis van de verkoopcijfers van de database en de daaromheen gerangschikte hulpmiddelen is Nederland, na het Verenigd Koninkrijk en de thuismarkt in de Verenigde Staten, de belangrijkste bron van inkomsten voor Progress, aldus Peter Sliwkowski, een van de topmannen bij Progress.
Sliwkowski was begin deze week in Dublin, Ierland, bij de bijeenkomst van Progress-ontwikkelaars. De softwarefabrikant richt zich op bedrijven tussen de honderd en vijftienhonderd medewerkers; groot genoeg voor complexe interne productielijnen, maar onvoldoende groot om een eigen applicatie te laten maken.
Nederlandse ict'ers maakten in Dublin een groot deel uit van de ongeveer vijfhonderd bezoekers.
Progress blijkt in staat een goede band te onderhouden met de professionele ontwikkelaars bij onafhankelijke softwarebedrijven. Ongeveer vijftig van hen zitten in een adviesgroep die het bedrijf adviseert over nieuwe ontwikkelingen. "Daar luistert Progress heel goed naar. Het is een gedegen bedrijf dat nooit als een knaapje van 25 jaar achter alle hypes zal aanlopen", aldus Sliwkowski.

Baar geld zat

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren aardig wat producten en bedrijven opgekocht. Volgens Sliwkowski zoekt de onderzoeksafdeling van Progress nog steeds naar overnamekandidaten. "Daar hebben we ook voldoende cash voor."
Oud-gediende Sliwkowski is de topman van een van de nieuwste poten onder het bedrijf, Objectstore. Dat maakt pas sinds eind 2002 deel uit van de groep. Het levert een objectgeorienteerde database, met als belangrijkste kenmerk een slimme synchronisatietechniek. Een van de bekendste toepassingen is het tweedehands-winkelgedeelte van Amazon. "In plaats van uren te wachten op gegevens uit allerlei andere databases, weet Amazon nu in fracties van seconden of iets in voorraad is", aldus Sliwkowski.
Het bedrijf deelde zich de afgelopen jaren met opzet op. Grote groeier is integratiesoftwareleverancier Sonic, dat zich in april onder meer in Capelle aan de IJssel vestigde met een ploeg verkopers.
Het ontsproot aan het moederbedrijf nadat enkele van de Progress-ontwikkelaars overstapten naar Java. Zo groeide Jean-Michel Coeur van C- en C++-ontwikkelaar bij Progress naar Java-specialist voor Sonic in Keulen. "Ontwikkelingen in beide gebieden bijhouden is onmogelijk."
Volgens analisten van onder meer Aberdeen is Progress goedkoper dan bijvoorbeeld concurrerende producten Microsoft SQL of Oracle 9i, gemeten naar onder meer licentieprijs, ontwikkeling en kosten voor beheer en onderhoud. De rapheid van implementatie is een tweede argument, aldus Coeur: "Welke ict-technologie men gebruikt, wordt steeds minder belangrijk. Wat telt is: zijn we in staat om in vier of zes weken de applicaties in de lucht te krijgen?"< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-23T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.