Managed hosting door True

Chanowski: Wensen afnemer bij multimedia centraal

MAARSSEN - Op het gebied van multimedia is een verschuiving zichtbaar van een applicatie-gerichte aanpak naar een taakgerichte benadering, waarbij de wensen van de gebruiker voorop staan. Via de moderne computer-architectuur wordt dan niet meer gewerkt met applicaties, maar met aaneengevoegde kleinere onderdelen (engines), die uit een aantal applicaties komen.

Dit zei Thijs Chanowski, directeur van het MediaLab van Origin/BSO en hoogleraar multimedia aan de Universiteit van Amsterdam, bij de presentatie van de CD-Rom 'Escher Interactief, Ontdek de kunst van het oneindige'.
Hij verklaarde de verschuiving naar een taakgerichte benadering als volgt: "Het automatiseringsgebied binnen industriële en zakelijke toepassingen wordt meestal als een geheel gezien. Met behulp van op applicaties toegespitste pakketten worden oplossingen gezocht. Van oudsher wordt daarbij uitgegaan van het administratieve, gestructureerde model. De computer geldt dan als rekenmachine."
"Gevolg is enerzijds dat men tracht alles onder een noemer te brengen en dus de noodzaak voor structurering als een conditio sine qua non is gaan beschouwen. Anderzijds probeert men door het ontwerpen van speciale software voor kleine deelgebieden tot een werkbare oplossing te komen. Tekstverwerkers, spreadsheets, databases en administratieve pakketten die perfect hun deelterrein bestrijken zijn daarvan het gevolg, maar helaas passen ze slechts in een samenwerkingsmodel. Als groep zijn ze niet beheersbaar." Dit leidt tot de eerdergenoemde verschuiving.
Volgens Chanowski verkeert de informatietechnologie in een overgangsfase. Multimedia-toepassingen vragen om een ongestructureerde omgeving. Steeds meer worden ongestructureerde opslagmethodieken gebruikt. De daarop gebaseerde 'menselijker' ben ade ring leidt tot uitbreiding en verbreding van doelgroepen. De grotere nadruk op beheersomgevingen waarin multimedia-bestanden op eenduidige wijze kunnen worden gemanipuleerd en per doelgroep geoptimaliseerd, brengt de IT bij een groeiend aantal gemotiveerde gebruikers. Corr.

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.