Europees octrooivoorstel verontrust kleine ontwikkelaars

EZ: 'Nederland staat nu al softwarepatenten toe'

Het tweede ontwerp voor een Europese octrooiwet verontrust opnieuw Europa's software-mkb'ers. Een demonstratie bij het ministerie van Economische Zaken in Den Haag brengt voor- en tegenstanders geen spat nader.

Vijftig tot zeventig ict'ers demonstreerden vorige week in Den Haag tegen een patentvoorstel, een week eerder ingediend in Dublin door de Raad van Ministers. Nederland is een van de voorstanders. Critici vrezen dat het voorstel softwareontwikkelaars dwingt van alle regels software die ze schrijven te moeten nagaan of er een patent op rust.
De softwareontwikkelaars overhandigden vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken 11.000 handtekeningen. Eén van de organisatoren, Dieter van Uytvanck, sprak enkele uren met de vertegenwoordigers. "We hebben de bekende standpunten uitgewisseld. Volgens de ambtenaren staat het voorstel geen softwarepatenten toe. Iedereen die de tekst leest, kan echter zien dat juist zuivere softwarepatenten mogelijk worden."

Vakman

Begin deze week praatten de ministers van Economische Zaken verder over het nieuwe patentvoorstel. Daarna buigt, ook voor de tweede keer, het Europees Parlement zich er weer over. Dat keurde afgelopen september het eerste wetsvoorstel af.
Eén van de demonstranten, Ard van Bremen, softwareontwikkelaar bij het Enschedese Murphy Software: "Als de EU dit invoert, dan kun je het niet maken bij het schrijven van software niet te denken aan patenten. Dat maakt het werk heel moeilijk; er zijn straks zoveel octrooien."
Volgens het ministerie zou Van Bremen nu al aan de patenten moeten denken. "Nederland staat allang softwarepatenten toe", verklaart een woordvoerder van het ministerie. "Er zijn er ook al dertigduizend afgegeven. Een vakman hoort te weten wat er speelt."
Wat volgens de woordvoerder 'de discussie moeilijk maakt', is dat er nog nooit rechtszaken zijn gevoerd over software-patentschendingen. "Tegenstanders vrezen dat grote concurrenten hun het werk onmogelijk maakt. Maar dat is een aanname." Het voordeel van een Europese octrooiwet is volgens EZ dat de regels in alle EU-lidstaten op dezelfde manier worden toegepast.
Dat is een standaard reactie, vindt Van Uytvanck. "Blijkbaar is een patent pas geldig als het voor de rechter is bevochten. Voor kleine bedrijven zijn die juridische gevechten te kostbaar." Door de bewoordingen vergroot de nieuwe octrooiwet volgens hem de kans dat een softwareoctrooi ook bij de rechter stand houdt. "Dan ziet het er dus slecht uit voor de Zweedse makers van webbrowser Opera."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.