Sun verkiest ECMA voor standaardisatieproces Java

Kloof met ISO verwijdt zich

Sun Microsystems legt Java aan de European Computer Manufacturers Association (Ecma) voor ter goedkeuring als officiële standaard. Hiermee wil het bedrijf de International Standards Organisation (ISO) vermijden. Deze organisatie eist controle over Java als het een officiële standaard wordt.

Een probleem is echter dat de Ecma uiteindelijk 'zijn' standaarden toch weer bij de ISO indient voor de bevordering tot wereldwijde standaard. De Ecma heeft wel een 'unieke' relatie met de ISO en dient specificaties in via een directe, snelle route. Waarschijnlijk hoopt Sun daarmee de vorig jaar gewijzigde regels voor algemeen beschikbare specificaties (Pas) te omzeilen. Die aanpassingen vereisen onder meer dat een indiener van een Pas (publicly available specification) het beheer en de toekomstige ontwikkeling van zijn technologie overdraagt aan de ISO. Javasoft-president Alan Baratz bij Sun ziet hierin de hand van Microsofts lobby-activiteiten bij de ISO.

Directe weg

Tot op heden zijn al zo'n honderd voorstellen van de Ecma via diens directe route tot ISO-standaard verheven. Sun-vice-president Jim Mitchell beweert dat het specificatieproces van de Ecma de controle over Java in handen laat van Suns Java Community Process. De enige wijzigingen die de Ecma zal aanbrengen, zijn van passieve aard en omvatten het eventuele aanpassen van de bewoordingen van de specificatietekst.
Sun heeft inmiddels Java 1.2.2 al ingediend bij de organisatie en zal de specificatie op 24 juni officieel presenteren tijdens de algemene vergadering van de Ecma in Kyoto (Japan). Die instelling houdt naar verwachting in december een stemming over dit voorstel.
Indien Java die ronde doorstaat, moet het daarna echter nog een stemmingsronde van de ISO overleven. Bij een dergelijk proces wist ISO-lid Microsoft in 1996 al een Ecma-standaard af te voeren. Het ging hier om het Public Windows Initiative (PWI), een voorstel van Sun om de api's (application program interfaces) van Windows in het publieke domein te krijgen. Javasoft-president Baratz zegt echter al tevreden te zijn als Java 'alleen maar' Ecma-standaard wordt.
 
Alternatieve Java-standaard
Microsoft en Hewlett-Packard (HP) hebben een samenwerkingsverband opgericht om een alternatieve standaard voor Java te bewerkstelligen. Aan dit J-Consortium doen ook enkele andere bedrijven mee, waaronder New Monics en Transvirtual Technologies.
De Java-groep streeft naar "een leveranciersneutrale versie van Java om te voorkomen dat bedrijven op eigen houtje werken en daarmee de standaard fragmenteren." Het J-Consortium richt zijn werk op de markt voor consumentenapparatuur en ingebedde applicaties, waar Sun zijn Java-technologie nog voor aanpast.
"We willen een standaardisatieproces dat niet door een enkel bedrijf wordt beheerst en waarbij ook andere bedrijven participeren aan het definiëren van de standaard", aldus president Tim Wilkinson van Transvirtual. Dat bedrijf heeft, net zoals Microsoft en HP, een eigen Java-kloon ontwikkeld. Javasoft-president Alan Baratz van Sun is cynisch: "Er zijn altijd weer bedrijven die willen dat Sun de controle over Java overdraagt omdat het niet in handen van één bedrijf mag zijn. Maar aan wie willen ze dan dat wij dat beheer overdragen? Aan hun zelf."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.