'Just-in-time compiler' versnelt Java-programma's

Bouwers besturingssystemen adopteren Suns netwerktaal

SAN JOSE, CA - Het belangrijkste bezwaar van de programmeertaal Java is dat het op dit moment software traag maakt. Nieuwe besturingssystemen komen tegemoet aan deze beperking. Het geheim zit in het gebruik van zogenaamde 'just-in-time compilers'.

De programmeertaal Java van Sun Microsystems ondervindt snelle acceptatie. Op de beurs Internet World, die vorige week in San José plaatsvond, kondigden Apple, Microsoft, Santa Cruz Operations (SCO), Hewlett-Packard (HP), Tandem en IBM aan dat ze Java-software in hun besturingssystemen gaan ondersteunen. Tegen het einde van dit jaar zal Java in de meeste besturingssystemen voor bureaucomputers geïmplementeerd zijn. HP, IBM en SCO zullen nieuwe Unix-versies uitbrengen die de nieuwe Java-software ondersteunen.
Tot nu toe konden de programma's die met Java zijn geschreven (applets) alleen draaien met speciale software zoals browsers voor het www. De browser met het grootste marktaandeel, Netscape Navigator, ondersteunt deze software momenteel, echter alleen op Windows 95, Windows NT en Mac OS voor Power Macintosh. Ook Oracle heeft aangekondigd dat zijn Power Browser de nieuwe Sun-taal zal ondersteunen. Onder de komende versies van Windows 95, NT, Mac OS en OS/2 is Java-software echter direct te gebruiken. Naar verwachting zal dit meer mogelijkheden bieden dan het gebruik onder Web-browsers.
Bill Gates, die vanwege de geboorte van zijn dochter via de satelliet zijn praatje afstak op Internet World, benadrukte dat browsers nooit zo belangrijk zullen worden als besturingssystemen. Browsers houden echter een belangrijk voordeel: ze kunnen de int eractiviteit die met Java mogelijk is, ten volle uitbuiten.

Niet voor Dos en Windows 3.1

Er bestaan nog geen browsers voor Dos en Windows 3.1 die het gebruik van Java-applets mogelijk maken. Netscape zegt hieraan te werken. DOS en Windows 3.1 bieden echter geen mogelijkheden om programma's naast elkaar te laten lopen, waardoor het moeilijker is deze besturingssystemen voor Java geschikt te maken. IBM komt in oktober met een oplossing voor Windows 3.1.
Tot nu toe heeft Java een belangrijk nadeel. De verschillende vertaalstappen die nodig zijn om Java-applets te gebruiken maken de software traag. In Java geschreven software wordt eerst gecompileerd naar de zogenaamde byte-code. Byte-code is machinecode voor een denkbeeldige computer, de 'Virtual Machine'. Deze heet zo, omdat de instructies bestaan uit veelvouden van 8 bits. Om de byte-code vervolgens begrijpbaar te maken voor Mac OS of Windows is een rekenintensieve vertaalslag nodig. Netscape gebruikt hiervoor de zogenaamde interpreter, een tolk die de byte-code vertaalt naar instructies voor bijvoorbeeld het x86- of Powerpc-platform.
De nieuwe besturingssystemen zullen de software weer snel maken. Dat kan met een zogenaamde 'just-in-time' compiler (jit). Hiermee worden de applets via een tijdrovende rekenstap eerst omgezet in een programma met native instructies voor de verschillende processor-platforms. Is het Java-programma eenmaal vertaald, dan kan vanaf dat moment het uiterste uit de software worden gehaald. Symantec uit Cupertine zegt dat zijn nieuwe jit-compiler voor Windows 95 en NT de verwerking van Java-software ruim twintig maal versnelt.

Imaginaire machine

De byte-code voor een imaginaire machine heeft een belangrijk voordeel: eenmaal in Java geschreven programma's zijn tussen alle platforms met Java-ondersteuning uit te wisselen. Dit maakt deze programmatuur tot een universele taal die over alle platforms transporteerbaar is. Voor browsers is just-in-time-compilatie geen oplossing. De trage vertaalstap doet de interactiviteit teniet. Sun werkt intussen echter aan chips waarmee de byte-code van Java-applets snel verwerkt kan worden. Het is nu afwachten of de rest van de platforms zoals Mips, x86 en Powerpc de executie van Java-instructies in de toekomst ook zullen versnellen.

Universele taal

Het is nog afwachten of deze belofte van een universele taal inderdaad zal worden waargemaakt. De laatste maanden leek Java - dat sterk lijkt op C en C++ - niet te stuiten. Ruim twintig bedrijven werken al aan een ontwikkelomgeving voor Java of bieden die aan zoals Symantec uit Cupertino en Aimtech uit Nashua. Software-schrijvers halen nu al wekelijks 2000 tot 3000 gratis Java-software ontwikkelpakketten van Suns Java Web-site. IBM's RS/6000 divisie zal vanaf 17 mei een Java-ontwikkelomgeving voor AIX op de markt brengen. Het bedrijf zal gebruikers van Java-programmatuur ook toegang bieden tot zijn servers voor databanken en financiële transacties.
Tandem, de grootste fabrikant van systemen voor financiële transacties, wil de Java-omgeving opnemen in het NSK-besturingssysteem van zijn Himalaya-computers. Deze computers ondersteunen momenteel tweederde van alle geldautomaten en handelen 70 procent van alle creditcard-transacties af. Volgens Tandem zal Java een grote rol gaan spelen in cliënt/server-toepassingen waarbij gebruikers financiële transacties verrichten of iets moeten afrekenen. RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-10T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.