IBM verbreedt ontwikkelgereedschap

IBM-dochter Rational (softwaregereedschap) heeft het afgelopen kwartaal honderden IBM-vindingen bestudeerd om te zien hoe het deze in de eigen ontwikkelomgeving kan inbouwen. Big Blue hoopt dat zowel Java- als .Net ontwikkelaars overstappen naar het nieuwe gereedschap.

De nieuwe versies van de Rational-gereedschappen ondersteunen onder meer het ontwikkelen voor de applicatieserver Weblogic van concurrent BEA. Een ander gereedschap, Extended Development Experience (XDE), laat zich inbouwen in Microsofts ontwikkelomgeving Visual Studio .Net en IBM's Websphere Studio.
IBM kocht de softwaregereedschapfabrikant, uitvinder van de Unified Modelling Language (UML), eind vorig jaar voor 2,1 miljard dollar. UML is bij ontwikkelaars een populair gereedschap. Met diagrammen en definities vereenvoudigt deze taal het opstellen van blauwdrukken voor object/component-gebaseerde systemen.
Het Rational-gereedschap wordt onder meer uitgebreid voor de technologie in database Db2, samenwerkingssoftware Lotus, webserver- en applicatiesuite Websphere en systeembeheersoftware Tivoli. UML-uitvinder Grady Booch speurt sinds de overname in de labs van IBM naar nieuwe toevoegingen. In een interview met nieuwsdienst Computerwire voorspelt hij de integratie van IBM-onderzoek naar softwaretests, ontwerpschema's voor objectgeoriënteerde software en, pas over enkele jaren, de automatische combinatie van programma's. IBM doet dergelijk onderzoek onder meer in het open source programma Eclipse. Onderzoekers en gebruikersgroepen werken hier in aan een nieuwe geïntegreerde ontwikkelomgeving (ide).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.